Solar Taxi – Dizajnerska vizija

Solar_taxi_1

Solar Taxi – Dizajnerska vizija

Solar Taxi je dizajnerski projekat kojeg je osmislio turski inženjer Hakan Gursu, a koji je nagrađen dizajnerskom nagradom “A’ Design Award” za 2013-2014. godinu u kategoriji Vozila, mobilnost i transport (Vehicle, Mobility and Transportation Design Category).

Radi se o visokotehnološkom vozilu namijenjenom za urbani transport, maksimalnim brzinama do 40 km/h. Vozilo se napaja postojećim baterijskim sistemima, potpomognutim solarnim panelom smještenim na krovnu površinu. Takav solarni panel osigurava 20 do 25% ukupnih energetskih potreba za pokretanje vozila, što znači povećanu autonomiju. Budući da je vozilo dizajnirano za uslove urbanog saobraćaja, dopunjavanje baterija priključenjem na gradsku mrežu, ne bi trebalo stvarati poteškoće.

Solar_taxi_2

Vozilo je predviđeno za prevoz do 5 putnika, od kojih jedan može biti u invalidkim kolicima. Drugačije rečeno, na vozilu je predviđena ugradnja rampe, a unutrašnje uređenje je flaksibilno, kako bi se prilagodilo potrebama korisnika. Uz to, vozilo bi trebalo biti napravljeno u skladu sa međunarodnim normama, definisanim za 250 kg (551 pounds).

Solar_taxi_4

Iako planovi za proizvodnju još uvijek ne postoje, ovakva ‘eco-friendly’ vozila imaju velike potencijale, pa bi u bliskoj budućnosti mogla, bar djelomično, zamijeniti uobičajena taxi vozila u gradskim središtima, ili služiti za prevoz turista na različite destinacije unutra gradova.

Solar_taxi_3

Kategorije: Koncepti