ŠKODA VISION GT: studija potpuno električnog trkačkog automobila

ŠKODA VISION GT

ŠKODA VISION GT: studija potpuno električnog trkačkog automobila

ŠKODA Design reinterpretirao je koncept ŠKODA 1100 OHC iz 1957. i predstavio kompjuterski animirani model VISION GT, studiju potpuno električnog trkačkog automobila proizvedenog u Mladá Boleslav. Uz svog prethodnika, koncept je trenutno izložen na izložbi „Dizajn i transformacija“. Izložba koja se održava u Briselu dio je programa podrške češkom predsedavanju Evropskom unijom.

Kompijuterski animirani model ŠKODA VISION GT jedan je od vrhunaca izložbe „Dizajn i transformacija“ u Briselu. Kako bi obilježili češko predsjedavanje Evropskom unijom, brojne češke kompanije na ovom događaju predstavljaju proizvode i dizajne od 1990. do 2020. godine. U stvaranju modela VISION GT, ŠKODA Design tim pronašao je inspiraciju u modelu ŠKODA 1100 OHC iz 1957. godine.

Proizvođač automobila koristi koncept kako bi poslao jasan signal za održivi sportski duh i emocije u digitalnom dobu. Digitalni VISION GT nadovezuje se na tradiciju serije „Ikone dobivaju novo ruho“, koja predstavlja ključne modele iz historije kompanije, kao što su 130 RS, FELICIA i RAPID MONTE CARLO.

ŠKODA VISION GT

Baš kao i 1100 OHC, VISION GT je crveni trkački automobil sa otvorenim krovom. Međutim, dizajniran je kao jednosjed, sa vozačem koji sjedi u sredini vozila.

Iznad futurističkog karbonskog upravljača, koji je spljošten na vrhu i dnu, nalazi se ravna traka na ekranu koja služi i kao vjetrobran. Važne informacije projektuju se direktno na vizir vozačeve kacige, slično head-up ekranu. Aktivni kokpit sa fleksibilnim sjedištem dizajniran je za optimalnu kompenzaciju g-sila.

ŠKODA VISION GT

Spoljašnji izgled modela VISION GT karakterišu jasne linije i oštre ivice. Dizajn odražava aktuelne trkačke automobile Formule E, što je posebno vidljivo u spektakularnom dvodijelnim zadnjem krilu. Aktivna aerodinamika također osigurava optimalne vozne performanse u svakom trenutku. Između dva gornja profila krila svijetli u jarko crvenoj boji novi ŠKODA natpis u obliku holograma. Također se pojavljuje na vrlo ravnom prednjem dijelu i upućuje na zakrivljenu ŠKODA liniju.

Izložba „Dizajn i transformacija” u Muzeju dizajna u Briselu otvorena je do 8. januara 2023, a neki su eksponati također izloženi u Praškoj kući u Briselu do 2. oktobra 2022.

ŠKODA VISION GT

Kategorije: Koncepti, Vijesti