Predstavljen novi Audi R8 Coupe Audi Sport Edition

Predstavljen novi Audi R8 Coupe Audi Sport Edition

Audi je na sajmu automobila u New Yorku predstavio specijalno izdanje R8 modela koji će biti proizveden u ograničenom broju.

Audi će s na jedinstven način obilježiti uspješnost Audi Sport odjeljenja koje je zaduženo za razvoj čistokrvnih sportskih modela, kako za cestu, tako i za stazu. Audi je sa svojim sportskim automobilima osvojio 24 titule, 85 pobijeda i preko 100 podijuma. Još jedan model koji je izašao iz ovog odjeljenja je specijalna verzija R8 modela čije je puno ime Audi R8 Coupe Audi Sport Edition.

Automobil dolazi u jedinstvenoj kombinaciji sive, crvene i crne boje. Pored sive boje koja može biti mat ili sjajna, moguće je izabrati i crnu ili bijelu boju. Budući vlasnici bez obzira koju boju karoserije izaberu, bočni usisnici zraka i retrovizori ostaju crveni.

U odnosu na standardni R8 model, R8 Coupe Audi Sport Edition ima aerodinamičke dodtatke koji pored funkcionalnosti doprinose i agresivnijem izgledu. Od novih aerodinamičkih dijelova tu su prednji splitter, prednja maska, kao i difuzor zraka, koji su obojenu u sjajno crnu boju. Na zadnjem dijelu automobila nalazi cijev ispušnog sistema u trapezoidnom obliku, koja je također obojena u sjajno crnu boji što doprinosi dinamičnom izgledu.

Automobil je postavljen na točkove veličine 20 inča koji su napravljeni od kovanog aluminijuma. Jedinstveni desetokraki dizajn u obliku slova Y s hormiranom ivicom zaokružuje jedinstveni vanjski izgled. Na njih su postavljene gume veličine 245/30 naprijed i 305/30 nazad. Jedinstveni desetokraki točak dizajniran je u obliku slova Y sa hromiranom ivicom.

U enterijeru su također napravljene promijene pa tako na pragovima nalazimo aluminijumsku Audi Sport lajsnu sa brojem automobila i Audi Sport oznakom. U centralnu konzolu ugrađeni su dijelovi od karbona, oko Audijevog Virtual Cockpita i ventilacionih otvora. Sjedišta i tapaciri su presvučeni Nappa kožom u kombinaciji crne i crvene boje. Na naslonima sjedišta nalazi se R8 oznaka koja je posebno dizajniran za ovu seriju.

Automobil pokreće poznati V10 motor u dvije izvedbe, sa 540 KS i u verziji V10 Plus sa 610 KS. Cijena verzije sa 540 KS kreće od 181.900 eura, dok snažnija verzija košta od 205.800 eura. Audi R8 Coupe Sport Edition proizvet će se u 200 primjeraka, isporuka prvih primjeraka počinje krajem ljeta 2017. godine.

Kategorije: Automobili