Škoda Superb Facelift 2014.

Skoda Superb 2014

Škoda Superb Facelift 2014.

ŠKODA Superb osvaja s kompletno novim prednjim i stražnjim dijelom. Elementi novog jezika dizajna marke postaju izrazito vidljivi: s jasnim linijama, preciznom kvalitetom i simetričnim proporcijama. Prednji dio vozila koji je potpuno redizajniran do A-stupa djeluje znatno markantnije.

Rešetka hladnjaka, logo vozila, prednja svjetla i prednja svjetla za maglu, branici, prednji blatobrani i poklopac hladnjaka su novi. Markantni prednji dio s vidljivo širom prednjom rešetkom kao i kompletno nova prednja svjetla garantuju suvereni nastup. U seriji modela Superb prvi puta se pojavljuju Bi-Xenon prednja svjetla s integriranim LED-svjetlom za dnevnu vožnju.

Stražnji dio Superb limuzine i karavanske verzije Combi je također nov: jasan, uredan i precizan. Grafika svjetala je interpretirana na novi način radi još briljantnijeg naglašavanja tipičnog dizajna stražnjih svjetala u obliku slova C. Grafički dojam je prvi puta kod Superba naglašen s tri LED-svjetleće trake. Dva trokutna elementa u stražnjem poklopcu su sljedeće, nepromjenjivo obilježje novog ŠKODA dizajna.

U interijeru ŠKODA Superba na raspolaganju je sada s novom generacijom kola upravljača s 3 i 4 kraka ukupno devet varijanti. Osim toga, postoje novi materijali i uzorci za presvlake sjedišta, kao i novi dekori. U vrhunskoj varijanti opreme ŠKODA Superb L&K dostupna je nova kombinacija boja interijera, smeđa/Ivory‘.

U pogledu motora i pogonske tehnike model ŠKODA Superb je još atraktivniji: pojedini motori su štedljiviji za više od 19 posto od svojih prethodnika. Tome doprinose start-stop sisitem i sistem regeneracije kočione energije koje će ubuduće imati svi dizelski motori modela ŠKODA Superb, kao i osnovni benzinski motor s 1,4 TSI/92 kW u zemljama Evropske Unije. Superb GreenLine troši samo 4,2 l dizela na 100 km, to odgovara CO2-emisijama od 109 g/km. Novost je da 2,0 TDI/103 kW dizelski motor sada nudi ručni mjenjač u verziji 4×4, veći dizelski motor 2,0 TDI/125 kW s pogonom na sva četiri kotača sada po prvi puta radi sa 6-stepenim mjenjačem s dvostrukom spojkom DSG.

Nova edicija ŠKODA Superba nastavlja tradiciju ŠKODE izvanrednom ponudom prostora. Volumen prtljažnika Superba ostaje nepobjediv u ovoj klasi vozila: limuzina ima kapacitet 595 litara, Combi čak 633 litre – obje vrijednosti su najbolje vrijednosti u klasi. Kada se preklopi stražnja klupa, transportni volumen se povećava na 1.700, odnosno na čak 1.865 litara.

Novi model Superb potvrđuje svoju reputaciju posebnog predstavnika „Simply Clever“ ideja gornje srednje klase. Vozaču ili putnicima je na raspolaganju kišobran u vratima, karakteristika koja je bila rezervirana samo za modele vrhunske luksuzne klase. Sljedeće „Simply Clever“ rješenje je Twindoor stražnji poklopac. Zahvaljujući jedinstvenom patentiranom rješenju marke ŠKODA stražnji poklopac se može podignuti u dva stepena: moguće je otvoriti ili samo poklopac prtljažnika ili kompletan stražnji poklopac sa stražnjim staklom. Tehnologija upravljanja je sada još jednostavnija: svaki način otvaranja sada ima svoju tipku. Do sada je bilo potrebno pritisnuti tipku za prebacivanje.

Ponuda udobnosti novog modela ŠKODA Superb se značajno povećala: prvi puta limuzina i Combi nude najnoviju generaciju sistema pomoći pri parkiranju Automatic Parking Assistant. Novi sistem sada podržava bočno i okomito parkiranje unatrag te pomaže pri ulasku i izlasku iz parkirnog mjesta.

Osim toga novi model Superb nudi izvrsne karakteristike udobnosti kao što su električni klizni krov s integriranim solarnim ćelijama u limuzini, električni panoramski stakleni klizni krov u modelu Combi, automatski sistem zaključavanja i pokretanja KESSY, klima uređaj i četiri moderna audio i navigacijska sistema: sve do vrhunskog navigacijskog sistema Columbus sa 6,5 colnim zaslonom u boji osjetljivim na dodir i integriranim tvrdim diskom veličine 30 GB.

U pogledu sigurnosti Superb pokazuje svoju najbolju stranu. Novi Superb je ocijenjen s pet zvjezdica na Euro-NCAP testu sudara. U zemljama Evropske Unije Superb limuzina i Superb Combi dolaze sa serijskom opremom ESP, ABS i sistemom pomoći pri kočenju. Opcioni sistem prednjih svjetala Adaptive Frontlight System garantuje najbolju vidljivost u noći. Sistem za prepoznavanje umora Driver Activity Assistant upozorava po želji o eventualnom umoru vozača. Opcioni sistem pomoći pri kretanju na uzbrdici omogućuje udobno pokretanje na uzbrdici bez ručne kočnice. Osim toga postoji i elektronski sistem kontrole pritiska u gumama koji se serijski isporučuje od varijante opreme ‚Elegance‘. U slučaju nezgode putnici su zaštićeni sa do devet zračnih jastuka kao i sa sigurnosnim pojasevima s tri tačke pričvršćivanja te naslonima za glavu podesivim po visini.

 

Kategorije: Automobili