Novi Audi R8 dolazi 2015. godine

Audi R8

Novi Audi R8 dolazi 2015. godine

Audi intenzivno priprema nasljednika za još uvijek atraktivni model R8 koji je predstavljen još 2006. godine.

Prema pisanju britanskog Auto Express magazina, novi R8 može se očekivati tokom 2015. godine. Novi R8 pored novog dizajna, odlikovat će i snažniji motori, kao i poboljšana aerodinamika i manja težina. Za smanjenje mase automobila može se zahvaliti između ostalog i upotrebi karbonaskih vlakana za izradu poklopca motora i krova, te keramičkim kočnicama i
dijelovima od titanijuma. Tako će težina automobila iznositi manje od 1.500 kg.

Prema posljednjim informacijama Audi neće slijediti primjer Porschea, Ferrarija i McLarena u vezi hibridnog pogona za svoj sportski model pa će novi R8 dobiti dorađene verzije aktuelnih V8 i V10 agregata. To u praksi znači povećanje snage, i to na 450 KS u slučaju V8 motora i 570 KS kod V10 verzije. Oba motora imat će sistem deaktivacije cilindara i stop-start sistem. Očekuje se i smanjene potrošnje goriva za oko 10%.

I enterijer automobila doživjet će izmene u odnosu na aktuelni model, a između ostalog spominje se i novi MMI sistem. Prema procjeni Auto Express cijena novog R8 na britanskom tržištu startat će nešto manje od 100.000 funti za bazni model.

Kategorije: Sportisti