Audi R8 facelift

Dolazi Audi R8 facelift

Prošlo je gotovo pet godina od kako je Audi predstavio svoj top sportski model R8. Zbog protekle vremenske distance Audi je odličio da napravi blagi redizajn R8-ce. Pored dizajnerskih promjena tu će biti i tehničkih promjena. Redizajnirani R8 na tržište bi trebao stići iduće godine, a potpuno novi model 2014.

Kada je riječ o tehnološkim promjenama u redizajniranom R8 više neće biti sekvencijalnog šest-stepenog mjenjača već će ga zamjeniti sa sedam-stepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Njegov izvrsni V10 motor bit će osnažen na 540 KS što će sigurno poboljšati performanse ovog super sportaša. Pored navedenog R8 će dobiti i novi MMI sistem koji će donijeti sve vrhunske funkcije koje Audi posjeduje na u svojim MMI sistemima.

Tehnološkom spisku noviteta nije kraj, pa će tako ljubitelje električnih automobila obradovat će vijest da će početkom 2013. godine na tržište doći limitirana serija R8 e-tron verzije!

Audi odavno već sarađuje sa Lamborghiniom na razvoju novih tehnoloških rješenja, razmjenjuju iskustva i informacije. Tako će redizajnirani R8 imati i malo Lamborghini DNK-a u segmentu šasije, koju zajednički razvijaju Lamorghini i Audi. Zajednički projekat nove šasije dijelit će novi R8 i Laborghini Gallardo, a neka od tih rješenja bit će primjenjena na redizajniranom R8!

Audi R8 druge generacije prema trenutnim informacijama bit će radikalan pomak od prvijenca. Automobil će i dalje biti izrađen od aluminija, ali će sada dobar postotak njegove šasije biti proizveden i od kompozitnih materijala. Tako će biti će smanjena masa automobila i to za 100 kg dok će torziona čvrstoća karoserije narasti za 13%.

Kada je riječ o pogonskom agregatu, njegovi atmosferski V8 i V10 motori biti će dodatno ojačani, a postoji mogućnost da manji motor u bliskoj budućnosti bude zamijenjen novim V8 motorom koji je nedavno debitirao u Bentleyu Continental GT. Uz to R8 će se oprostiti od ručnog mjenjača, što će mnoge rastužiti! Nema sumnje da će novi R8 biti fantastičan automobil koji će biti vrlo konkurentan sa svojim performansama i cijenom na tržištu super sportskih automobila!

Kategorije: Sportisti