Toyota 86 GTS

Toyota 86 GTS

Model 86 označava povratak kompanije Toyota njenim sportskim korjenima sa jedinim modelom na svjetu koji nudi kombinaciju boxer motora koji je postavljen horizontalno naprijed te pogonom na zadnje točkove.

Ovo je jedinstven format pogonskog agregata u kombinaciji sa kompaktnim dizajnom, malom masom i niskim težištem, ostvaruje najbolji mogući odnos snaga/masa. Ovi atributi će obezbjediti vlasnicima pomenutog automobila maksimalno zadovoljstvo vožnje uz dinamičke mogućnosti koje nudi vozilo sa minimalnim korištenjem elektronike.

Toyotaina tehnologija direktnog ubrizgavanja goriva unaprjeđuje odziv motora. Toyota nudi model 86 u dvije izvedbe GT i GTS, pri čemu obje pokreće novorazvijeni 2.0-litreni linijski četvorocilidrični boxer motor koji razvija 200 KS i 205 Nm obrtnog momenta, a motor može da se obrće brzinama do 7450 o/min.

Pozicija motora i vozača su tako postavljene da vozilo ima najniže moguće težište i da istovremeno bude ostvaren gotovo savršen odnos distribucije mase od 53:47. Ekonomičnost potrošnje goriva je više nego značajna kada je riječ o sportskim modelima i iznosi 7.8 L/100km za izvedbu sa manuelnim mjenjačem, a još je bolja verzija sa automatskim mjenjačem kod kojeg potrošnja iznosi 7.1 L/100km.

Kategorije: Sportisti