Trident Iceni Magna – Najjabrži automobil sa dizlskim motorom

Iceni_Magna_1

Trident Iceni Magna – Najjabrži automobil sa dizlskim motorom

Trident je britanski proizvođač sportskih automobila, ali kod nas nažalost nepoznat. Specifično za Trident je što proizvodi najbrži autmobil pokretan dizel motorom. Ono što jeste novost, je da ovaj proizvođač najavljuje svjetsku ekspanziju, odnosno dostupnost svojih modela na svjetskom tržištu. Perjanica u ponudi je model sa nazivom Iceni Magna, zanimljivog dizajna i još zanimljivijih performansi, a sa početnom cijenom od 96.000 £.

Iceni_Magna_p

Poznato je da dizel motori imaju daleko veći okretni moment od benzinskih, a ako tome dodamo i patentiranu torque multiplication tehnologiju, sumnjama nema mjesta. U tehničkim specifikacijama navedeno je da u osnovnom paketu opreme, vozilo pokreće 6.6-litreni V8 turbo dizel motor sa 395 KS i 950 Nm okretnog momenta, sposoban za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi i te postizanje maksimalne brzine preko 300 km/h.

Kočioni sistem čine prednji čelični diskovi prečnika 400 mm i stražnji prečnika 380 mm sa 6-klipnim čeljustima, a vozilo se oslanja na ProFlex (nepodesive) amortizere i Eibach opruge. Ipak, najinteresantnije zvuči podatak da se zahvaljujući patentiranoj torque multiplication tehnologiji smanjuje potrošnja goriva za čak 20%, pa se sa samo jednim punjenjem rezervoara za gorivo osigurava autonomija od preko 3.200 km. Potencijalni kupci koji žele nešto više, uz doplatu mogu podići nivo luksuza, ali i performanse.

Iceni_Magna_r

Uz doplatu od 11.300 £ može se dobiti ‘Performance Pack’ paket opreme koji donosi poboljšan diferencijal, difuzor za bolju aerodinamiku, bolja prednja svjetla, ali i 430 KS i 1.288 Nm okretnog momenta. Naravno, time mogućnosti nisu iscrpljene. Za podizanje luksuza zadužena su dva paketa ekskluzivne opreme, koji između ostalog uključuju i 4-djelni set putnih torbi.

Kupci koji su spremni doplatiti i više, sasvim sigurno će se odlučiti za ‘Track Pack’ (30.875 £), sa kojim se uz Hi Flow turbo Charger, snaga povećeva na 660 KS uz (kamionskih) 1.423 Nm okretnog momenta, a u ovom paketu su i podesivi amortizeri Pro Flex 3, te Eibach Ultimate Race opruge. Za svaku sigurnost, poželjno je doplatiti još 15.500 £ za karbon-keramičke kočione diskove.

Iceni_Magna_rr

Kategorije: Automobili