DAF LF – Aerobody

workhouse

DAF LF – Aerobody

DAF proširuje ponudu distributivnih kamiona serije LF, novom verzijom sa oznakom Aerobody. Radi se o već poznatom 12 tonskom distributivnom kamionu, sa specijalnim aerodinamičkim setom i aerodinamično oblikovanom nadgradnjom. Kako bi se optimiziralo strujanje zraka oko kabine i tovarnog prostora, pripremljen je poseban set usmjerivača na bočnim stranama i na krovu kabine. Također, uglovi tovarnog prostora su zaobljeni, a krov se prema stražnjem dijelu blago spušta do standardne visine.

Prema navodima proizvođača, sa ovakvim aerodinamičkim paketom moguće je smanjiti potrošnju goriva, u prosjeku za 4%, dok bi se pri konstantnoj brzini od 85 km/h sa Euro 6 motorom mogla ostvariti ušteda i do 8%, u odnosu na vozilo sa uobičajenom nadgradnjom.

U ponudi su dvije dužine nadgradnji od 6,75 i 7,05 metara, sposobnih za prijevoz 16 ili 17 standardnih euro paleta. LF Aerobody nadgradnje se proizvode u Leyland Trucks fabrici u Velikoj Britaniji, a dostupni su uz kamione sa Euro 6 motorima PACCAR PX-5 i PACCAR PX-7 i rasponom snage od 152 do 253 KS.

Kategorije: Komercijalna vozila