Nokian WR C3 – Zimske gume za dostavna vozila

Nokian_WR_C3_002_cl

Nokian WR C3 – Zimske gume za dostavna vozila

Nokian je predstavio nove zimske gume namijenjene za dostavna vozila. Kao što se i očekuje, ove gume nude optimiziran komfor u vožnji, visoku sigurnost u različitim uslovima, te dugotrajnost koju posebno cijene profesionalni vozači.

Prilikom konstruisanja ovih guma i smješe gazećeg sloja, pažnja je posvećena i sniženom otporu kotrljanja, čime se smanjuje potrošnja goriva, a time i emisija polutanata, te dobrim svojstvima upravljivosti na snijegu, ledu i mokrom kolovozu.

Također, konstruktori su imali u vidu vremenske i cestovne uslove koji vladaju na putevima i urbanim sredinama Centralne Evrope, kao i mogućnost postavljanja ovih guma na putnička vozila, gdje će posebno doći do izražaja njihova dugotrajnost.

Nokian_WR_C3_004_cl

Kako bi se poboljšalo držanje u uslovima brzih izmjena vremenskih uslova, te pri većim brzinama vožnje, primijenjena je svaremena mješavina materijala, a blokovi na dezenu, te posebno na „ramenima“ gume napravljeni su tako da stvaraju „džepove“. Na taj način ubrzava se odvođenje vode i snijega između kontaktne površine gume i podloge, čime se poboljšava prijanjanje, posebno u krivinama i prilikom oštrog kočenja.

Centralni greben je praktično neprekinut, što osigurava bolju stabilnost u vožnji, ali i smanjeno habanje, posebno na pogonskim točkovima, te niži nivo buke. U samoj mješavini korišten je visok udio prirodne gume, što garantuje elstičnost i dobro prijanjanje na niskim temperaturama.

Kako bi se osigurala nosivost, u samu strukturu ugrađena su dva čelična pojasa, na taj način povećana je lateralna čvrstoća pri većim opterećenjima i visokim profilima, što je bitno u uslovima gradske dostave, kada se vozilo prilikom manevrisanja penje na pločnik ili nailazi na neravan i oštećen kolovoz.

U ponudi će biti dostupne 22 različite dimenzije, sa prečnicima od 14 do 17 inča, a gume Nokian WR C3 će se moći naći u prodaji na jesen ove godine.

Nokian_WR_C3_cl

Kategorije: Komercijalna vozila