Scania V8 Euro 6 na biodizel

scania v8 biodizel

Scania V8 Euro 6 na biodizel

Scania je upotpunila ponudu Euro 6 motora koji koriste biodiesel gorivo. Poznato je da su motori Scania napravljeni tako da mogu koristiti komercijalno dizel gorivo, ili mješavinu sa 10 % biodiesel-a. Također, Scania proizvodi i motore potpuno prilagođene biodiesel gorivu, što doprinosi značajnom smanjenju emisije CO2, ta u nekim zemljama i značajno smanjene takse.

Sa novim 16-litarskim V8 motorom, Scania je upotpunila gamu od 5 ‘biodizelaša’, sa rasponom snage od 320 do 580 KS. Novi V8 Euro 6 motor, sada se može naručiti osposobljen za rad sa biodiesel gorivom (EN 14214) i isporučiti u R-seriji kamiona.

scatab

O ovakvoj konfiguraciji sa EGR i SCR tehnologijom, ovaj V8 motor razvija 580 KS, te 2.950 Nm obrtnog momenta dostupnih pri 1.000 o/min. Korištenjem biodiesel goriva, snaga motora se smanjuje za oko 8 %, dok se potrošnja goriva i aditiva (AdBlue) neznatno povećava. Ipak, pojedini naručioci se odlučuju za nabavku upravo ovakvih kamiona, računajući na druge benefite koji oni donose, posebno na sve važniju samoodrživost.

Na taj način Scania pokazuje da ‘filozofija modularne proizvodnje’ ima značajne prednosti u flekibilnosti samog proizvodnog procesa, donosi kvalitet i trajnost, te smanjuje troškove i skraćuje vrijeme servisiranja.

Kategorije: Komercijalna vozila