Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

Upoznajte Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

Grupa Renault predstavlja svoju viziju poslednje faze u procesu dostave robe konceptom autonomnog dostavnog vozila Renault EZ-PRO sa djeljenim prilagodljivim robotizovanim kontejnerima.

Na Salonu automobila u Hannoveru Grupa Renault je 19. septembra predstavila Renault EZ-PRO, autonomni, električni, povezani i deljeni koncept robo-kontejnera, viziju budućnosti prilagodljivih rješenja za posljednju fazu dostave za sve vrste profesionalaca.

Usluge posljednje faze dostave su najveća potencijalna prepreka profesionalnim dostavljačima u razdoblju kada e-trgovina bilježi vrtoglav rast, kupci žele isporuku odmah, prodavci trebaju da smanje troškove dostave, a gradovi nastavljaju da traže nove načine za nošenje sa sve gušćim saobraćajem i gužvama. Renault, proizvođač lakih komercijalnih vozila (LKV-a) već 120 godina kao i vodeći proizvođač LKV-a u Evropi, u najboljem je položaju da ubrza promjene u uslugama dostave i načinu na koji prevozimo robu.

EZ-PRO je koncept koji se sastoji od autonomnog vodećeg kontejnera i robotizovanih kontejnera bez vozača. Renault vjeruje da upravljanje posljednjom fazom dostave neće biti potpuno autonomno jer će ljudi u bliskoj budućnosti i dalje predstavljati suštinu usluga prijevoza.

U vodećem kontejneru vozila EZ-PRO je smješten upravnik koji nadgleda dostavu robe i usluga kao i svoju flotu. Oslobođen napora vožnje, upravnik može da se fokusira na zadatke dodane vrijednosti, na primjer na nadzor nad planiranjem rasporeda i robo-kontejnerima bez vozača, osiguravanje efikasne i prilagođene usluge kao što su lična, premium dostava namirnica ili dostava lomljivih predmeta.

U skladu sa Renaultovim obećanjem „Easy Life”, EZ-PRO upravniku nudi sigurno i ergonomično rješenje, što dokazuju ulazak sprijeda, upravljanje joystickom i upravljanje na sva četiri točka za lakše manevrisanje.