Volvo FH osvojio iF nagradu za dizajn

Volvo FH osvojio iF nagradu za dizajn 01

Volvo FH osvojio iF nagradu za dizajn

Novi Volvo FH kompanije Volvo Trucks nadmašio je hiljade međunarodnih proizvoda i impresionirao okupljene stručnjake za dizajn, osvojivši jednu od prestižnih iF nagrada za dizajn proizvoda.

Nagrada iF za dizajn proizvoda dodjeljuju se za izuzetne podvige u oblasti dizajna već duže od 60 godina. Međunarodni žiri odabrao je samo najbolje dizajnirana ostvarenja u 17 kategorija. Novi Volvo FH dobio je nagradu u kategoriji 1: dizajn u transportnoj industriji i specijalna vozila. Kriterijumi za ocjenjivanje obuhvatili su kvalitet dizajna, stepen inventivnosti, uticaj na životnu sredinu, funkcionalnost i sigurnost. Profesor Fritz Frenkler, predsjednik žirija, rekao je da su ga impresionirali spisak takmičara koji je uvek visokokvalitetan, strast za inovacijom i hrabrost koju su proizvođači pokazali prilikom realiziranja sopstvenog pristupa dizajnu.

Volvo FH osvojio iF nagradu za dizajn 02

“Ova nagrada potvrda je napornog rada koji je trajao nekoliko godina i predstavlja pohvalu za kreativnost i inovativan duh koje je prisutan u kompaniji Volvo Trucks”, izjavio je Rikard Orell, direktor dizajna u kompaniji Volvo Trucks.

Identitet dizajna

Zahvaljujući tehnološkim rješenjima za ekonomičnu potrošnju, efikasnim ergonomskim rješenjima, izvanrednom ponašanju na putu, kao i sistemima za pasivnu i aktivnu sigurnost, novi Volvo FH postavlja nove standarde u kamionskoj industriji i simbol je tekovina kompanije Volvo.

Volvo FH osvojio iF nagradu za dizajn 03

“Prilikom kreiranja novog Volvo FH modela, ogroman akcenat je stavljen na dizajn i emotivni aspekt kamiona – na nešto čemu se obično ne pridaje velika važnost prilikom dizajniranja komercijalnih vozila”, nastavlja Rikard. “Kao rezultat, dobili smo kamion koji zadovoljava i emotivnu i praktičnu stranu, kako prilikom upravljanja vozilom, tako i tokom boravka u njemu.”

Očekuje se da današnjoj dodeli iF nagrada u Minhenu, u Nemačkoj prisustvuje oko 2.000 zvanica iz svijeta međunarodnog dizajna, medija, biznisa i politike. Kompaktni bager ECR88D iz programa Volvo opreme za građevinarstvo (Volvo Construction Equipment) je takođe osvojio nagradu iF za dizajn proizvoda, tako da je grupacija Volvo postigla dvostruki uspjeh.

Volvo FH osvojio iF nagradu za dizajn 04

Kategorije: Komercijalna vozila