Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

volvo

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks nastavlja da povećava produktivnost u građevinskom sektoru predstavljajući još pet novih karakteristika, uključujući Volvo dinamičko upravljanje za dvostruku prednju osovinu i veću nosivost prednjih osovina. Time se dodatno naglašava da firma Volvo Trucks posebno obraća pažnju na građevinski segment.

Nakon prvog Volvo FMX kamiona predstavljenog 2010. uslijedila je potpuno unaprijeđena verzija 2013, uključujući inovativna rješenja kao što je Volvo dinamičko upravljanje. U 2015. firma Volvo Trucks uvodi seriju novih rješenja koja kamionima i vozačima omogućavaju da rade u teškim uvjetima na inteligentniji i efikasniji način.

„Volvo kamioni uživaju dobar ugled zbog svog kvaliteta i pogonskih grupa. Dodajući inovativne karakteristike proširujemo asortiman opcija i jedinstvenih rješenja za veću produktivnost naših kupaca”, kaže Rikard Fric, potpredsjednik odjeljenja za marku Volvo Trucks.

Osim branika za teške radne uvjete za Volvo FH seriju i revolucionarne funkcije automatske kontrole proklizavanja za Volvo FMX, sada je na raspolaganju još pet karakteristika.

volvo

Volvo dinamičko upravljanje za dvostruku prednju osovinu: Volvo dinamičko upravljanje sada može da se poruči i za kamione sa dvostrukom prednjom osovinom, što je vrlo česta konfiguracija u građevinskom segmentu. Pošto takvi kamioni često nose vrlo teške terete ili nadgradnje, prednosti u vožnji su više nego jasne. Osim znatno manjeg otpora pri skretanju na malim brzinama, volan se iz krajnjeg položaja automatski vraća u položaj za pravolinijsku vožnju, pa vozač ne mora dodatno da se muči pri manevrisanju u uskim četvrtima, čime štedi i vrijeme i energiju. Volvo dinamičko upravljanje, uvedeno 2013. i predstavljeno u hit filmu „The Hamster Stunt” na kanalu YouTube, sadrži elektromotor koji kompenzuje vibracije i pomjeranje volana, istovremeno smanjujući silu potrebnu za upravljanje kamionom.

Veća nosivost dvostruke prednje osovine: Maksimalan tehnički kapacitet dvostruke prednje osovine za Volvo kamione za teške radne uvjete povećan je sa 18 na 20 tona. Kupci su i produktivniji i fleksibilniji. Dodatni kapacitet direktno omogućava postizanje većih prihoda, što je posebno dragocjeno pri transportu teških materijala u građevinskom segmentu. Četvoroosovinski kamion ukupne mase 32 tone ima duži tovarni prostor, pa je fleksibilniji po pitanju pozicioniranja tereta, na primjer šljunka, unutar kiperske nadgradnje. To omogućava vozaču da brže utovari maksimalnu količinu tereta i da ne prekorači dozvoljenu masu. Osim toga, veća korisna nosivost prednjih osovina dozvoljava postavljanje raznih dizaličnih konfiguracija i druge vrste primjene pri kojima se velika masa prenosi na prednje osovine.

Volvo Trucks - 2015 - 05

Petoosovinski kamioni konfiguracije 10×4 i 10×6: Na mnogim tržištima se sve više traže vučni vozovi veće ukupne mase – od 50 do 76 tona. Da bi zadovoljila zahtjeve za težim vrstama primjene i na autoputevima i na gradilištima, firma Volvo Trucks sada predstavlja fabričku petoosovinsku kombinaciju. Maksimalna nosivost dvije prednje osovine iznosi 20 tona, dok tri zadnje osovine nose najviše 36 tona, što kupcima daje veću korisnu nosivost i fleksibilnost. Ovo rješenje je također pogodno za kamione sa pumpama za beton i velikim dizalicama kod kojih je potrebna ravnomjerna raspodjela tereta po osovinama. Pošto su osovinska opterećenja manja, mnoga od ovih vozila mogu da prelaze veća rastojanja po standardnim autoputevima, što ubrzava prijevoz i omogućava veće prihode.

Zadnje vazdušno oslanjanje u kombinaciji sa prednjom pogonskom osovinom (Volvo FMX): Nova mogućnost kombinovanja vazdušno oslonjene zadnje pogonske osovine sa prednjom pogonskom osovinom obezbjeđuje najveću udobnost čak i kod kamiona sa pogonom na svim točkovima. Lisnate opruge su načelno dimenzionisane za najveće mase, dok vazdušno oslanjanje nudi fleksibilno podešavanje u skladu sa masom tereta. Time se olakšava vožnja i smanjuje habanje kamiona i putne površine, kao i zamaranje vozača. Pošto su vibracije manje, naročito kada se kamion vozi prazan, vozač može da održava veću prosječnu brzinu na neravnim putevima po gradilištima i da tako prevozi više materijala tokom svake smjene. Osim veće udobnosti, vazdušno oslanjanje Volvo kamiona također nudi razmak od podloge od najmanje 300 mm, čime se efikasno štite sve osjetljive komponente.

volvo

Elektronski kočioni sistem za doboš kočnice: Sada čak i kupci koji poruče doboš kočnice za rad u vrlo prašnjavim ili vlažnim uslovima mogu da iskoriste prednosti Volvo elektronskog kočionog sistema (EBS-a). Elektronika ovog sistema omogućuje pristup raznim inteligentnim funkcijama kao što je pomoć pri kretanju uzbrdo u cilju bolje kontrole na strmim nagibima. Bezbjednost je također veća zahvaljujući integraciji funkcija motorne kočnice i retardera, što je poznato kao zajedničko kočiono djelovanje.

Osim bolje kočione funkcije, EBS u kombinaciji sa doboš kočnicama nudi mogućnost korištenja Volvo dinamičkog upravljanja (izuzev kod prednjih pogonskih točkova) i efikasnije promjene stepena prijenosa pošto I-Shift dobija neke informacije od elektronskog kočionog sistema.

„Želimo da budemo vodeća marka u građevinskom segmentu baš kao što smo u dugolinijskom. Ove nove karakteristike u kombinaciji sa našim potpuno unaprijeđenim proizvodnim asortimanom jasno definišu novi standard za efikasnost građevinskog kamiona”, kaže Rikard Fric, potpredsjednik odjeljenja za marku Volvo Trucks.

volvo

Volvo Trucks asortiman za građevinski segment

Osim vozila Volvo FMX, Volvo FH i Volvo FH 16, Volvo Trucks asortiman građevinskih vozila obuhvata Volvo FL sa pogonom na četiri točka i ukupnom masom do 18 tona, kao i Volvo FE sa maksimalnom ukupnom masom od 26 tona. U kombinaciji sa rasprostranjenom servisnom mrežom i naprednim uslugama za izvanrednu raspoloživost, kupci mogu da iskoriste veliku fleksibilnost i kreiraju individualno prilagođena i bezbjedna rješenja.

Kategorije: Komercijalna vozila