Honda NM4 Vultus

Honda-NM4-Vultus-1

Honda NM4 Vultus

Honda najavljuje potpuno novi motocikl, futurističkog izgleda i nove koncepcije koji će vozačima donijeti i nova iskustva. Ovaj motocikl kreirala je grupa mladih dizajnera i knstruktora na čijem čelu je Keita Mikura, koja je objasnila genezu ovog modela.

„Honda je velika kompanija. Mi proizvodimo sve vrste motocikala. Odlično je da ponekad možemo napraviti neku mašinu samo zato što želimo, a ne zato što bismo trebali“.

Honda-NM4-Vultus-2

Naziv nije odabran slučajno, jer riječ Vultus označava pojavu, izraz, ekspresiju ili jednostavnije lice, a ono što ga odlikuje su specifičan izgled i mogućnosti. Izgled motocikla zaista je zanimljiv. Proporcije odaju nisku i izduženu konturu, koju naglašavaju međuosovnsko rastojanje od 1.645 mm, te visina sjedišta od svega 650 mm.

Prednjim dijelom dominiraju oklop i vizir, koji štite vozača, kao i pregledna digitalna instrument tabla koja u skladu sa režimom rada mijenja boju. Okvir je napravljen od čeličnih cijevi u obliku dijamanta. To mu garantuje dovoljnu čvrstoću u svim uslovima vožnje.

Honda-NM4-Vultus-4

Za pogon je odabran dvocilindarski vodom hlađen motor, radne zapremine 745 ccm, sa 8 ventila i jednom bregastom osovinom (SOHC). Zahvaljujući dugom hodu klipova, obrtni moment je veoma visok u cijelom radnom području, a ‘vrh’ od 68 Nm postiže pri 4.750 o/mi, dok je najveća snaga 40,3 kW (55 KS), dostupna pri 6.250 o/min.

Motor je uparen sa 6-stepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom, koji snagu do zadnjeg točaka prenosi preko lanca. Ovakav DCT (Dual Clutch Transmission) sistem omogućava da se jedno kvačilo koristi za 1., 3. i 5. stepen prenosa, dok drugo kvačilo uključuje 2., 4. i 6 stepen prenosa. Na taj način izmjene su brže, a životni vijek mjenjača duži.

Honda-NM4-Vultus-5

Masa ovog motocikla iznosti 245 kg što nije malo, a rezervoar zapremine 11,6 litra omogućuje autonomiju od 300 km.

Honda-NM4-Vultus-3

Kategorije: Motori