Predstavljen Audi R8 LMX laserskim svjetlima

Audi R8 LMX - 01

Predstavljen Audi R8 LMX laserskim svjetlima

Nakon što je BMW predstavio model i8 sa laserskim svjetlima, istim putem krenuo je i Audi pa je predstavio svoj R8 LMX model. Ipak, Audi je sada u prednosti jer je laserskim svjetlima opremio automobil koji je već u proizvdnji. Upravo zbog te činjenice ovaj automobilje ovako opisan: „Prvi proizvodni automobil na svijetu sa laserskim svjetlima“.

Audi R8 LMX - 02

Audi R8 LMX karakterišu laserska svjetla koja imaju četiri diode visoke snage koje emituju bijelu svjetlost na temperaturu boje od 5500K. Svjetla se aktviraju pri brzini od 60 km/h i značajno unaprjeđuju vidljivost i bezbjednost.

Audi R8 LMX - 03

Audi R8 LMX model također posjeduje na kameri baziran sistem senzora koji detektuje druga vozila i aktivno podešava mod osvjetljenja tako da ne ometa druge učesnike u saobraćaju.

Audi R8 LMX - 04

Pored nove tehnologije osvjetljenja, Audi R8 LMX također ima Ara Blue enterijer sa detaljima od ugljičnih vlakana kao i fiksirano zadnje krilo. R8 LMX dobio sjajne crne ispušne cijevi, kreamičke kočione diskove kao i ekskluzivne 19“ inčne točkove.

Audi R8 LMX - 05

Promjene enterijera vozila su ograničene, ali R8 LMX se isporučuje sa Fine Nappa kožnim sjedištima, Sepang Blue kontrastnim štepovima, Ara Blue ukrasima i osvjetljenim pločicama pragova.

Audi R8 LMX - 06

Za pogon ovog modela koristi se poznati 5.2-litreni V10 motorom koji razvija 570 KS i 540Nm okretnog momenta. Motor je uparen sa sedmostepenom S tronic transmisijom i Quattro sistemom pogona na sve točkove koji omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,4 sekunde te postizanje maksimalne brzine od 320 km/h.

Audi R8 LMX - 07

Početna cijena ovog modela u Njemačkoj iznosi 210.000 eura, a proizvodnja će biti ograničena na 99 jedinica. Prve isporuke Audi R8 LMX modela kreću ovog ljeta.

Kategorije: Nova tehnologija