Audi obavlja posljednje testove E-Tron SUV-a

Audi obavlja posljednje testove E-Tron SUV-a

Audi E-Tron uočen je tokom testiranja na stazi u Nürburgringu. E-Tron predstavlja glavni korak za Audi jer će postati prvo električno vozilo njemačke kompanije od predstavljanja ograničene verzije R8 e-tron. E-Tron SUV bit će znatno pristupačniji i praktičniji od električnog superautomobila koji nije ušao u serijsku proizvodnju.

Od premijernog predstavljanja E-Tron koncepta na ženevskom sajmu automobila dizajn automobila nije se promijenio. Audi sa ovim modelom kombinuje dizajn crossovera i stylinga modela čime želi obuhvatiti širu populaciju budućih kupaca.

Audi je objavio neke pojedinosti o ovom automobilu prema kojima ovaj električni SUV ima lithium-ion bateriju od 95 kWh. Ona mu omogućava autonomiju veću od od 400 km. Uz automobil standardno dolazi punjač AC 11 kW i omogućava da se baterija automobila napuni do 2,3 kW kada je spojen na kućicu kućanstva od 230 V. Kad se koristi trofazna utičnica od 400 V, baterija se može puniti u punoj snazi od 11 kW. Ovaj model dizajniran je da ima mogućnost punjenja na brzim punjačima do 150 kW. Kada se koristi takva vrsta punjača, Audi tvrdi da se baterija može napuniti za manje od 30 minuta.

Kada je riječ o pogonskom sklopu, konceptni model imao je tri elektro motora sa snagom do 429 KS (320 kW / 435 PS) i 800 Nm okretnog momenta. To je omogućilo da konceptni model ima pogona na sve točkove i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,6 sekundi. Maksimalna brzina koju ovaj model može ostvariti je 210 km/h.

Audi E-Tron bit će predstavljen 30. augusta u Briselu, a prodaja u Evropi kreće do kraja godine.

Kategorije: Noviteti