Fisker EMotion baca Tesli rukavicu u lice sa revolucionarnim baterijama!

Fisker EMotion baca Tesli rukavicu u lice sa revolucionarnim baterijama!

Američka kompanija Fisker na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavila je konačnu verziju atraktivne limuzine EMotion koja direktno cilja na Teslin Model S. Na tržište stiže 2020. godine po cijeni od 129.000 dolara što je 6000 dolara manje od cijene Tesle Model S 100 D.

Fisker navodi kako EMotion pokreću četiri elektromotora, po jedan za svaki točak čija je zajednička snaga 783 KS. Autonomija sa jednim punjenjem baterije trebala bi iznositi 644 kilometra. To je više snage i dometa od Tesle, ali Fisker nešto sporije ubrzava – od 0 do 100 km/h treba mu 2,8 sekundi, dok je Model S tri desetinke brži.

Fisker navodi kako se više od 160 km dometa može dodati za devet minuta korištenjem tehnologije UltraCharger, ali nije poznato koliko se brzo baterije mogu napuniti na standardnom punjaču.

Još zanimljivije od samog automobila su solid-state baterije koje je Fisker izložio uz EMotion na CES-u. U početku će EMotion dolaziti sa litij-ionskim baterijama, ali Henrik Fisker obećava kako će ih u skorijoj budućnosti zamijeniti solid-state baterije koje kompanija razvija i za manje električne uređaje poput pametnih telefona.

Njihove prednosti su dvostruko veća gustoća energije u odnosu na litij-ionske baterije i značajno kraće vrijeme punjenja. Sa takvom baterijom Fisker EMotion imao bi autonomiju od čak 800 kilometara, a za punjenje baterije bila bi dovoljna jedna minuta.

Nije objavljeno kada će Fiesker EMotion stići u Evropu, ali na Amerikanci svoj primjerak mogu rezervisati za 2000 dolara.

Kategorije: Nova tehnologija, Noviteti