Volvo uvodi Apple CarPlay u potpuno novi Volvo XC90

Volvo uvodi Apple CarPlay u potpuno novi Volvo XC90

Volvo uvodi Apple CarPlay u potpuno novi Volvo XC90

Kompanije Volvo Car Group (Volvo Cars) i Apple Inc. (Apple) udružuju snage kako bi vozačima Volvo automobila omogućili korištenje Apple operativnog sistema omiljenog velikom broju korisnika. Time se konačno u zajednički projekt udružuju jedna od najprogresivnijih automobilskih i jedna od najpoznatijih tehnoloških kompanija.

Savez ove dvije kompanije obećava korjenitu transformaciju iskustva vožnje. Novi servis nazvan Apple CarPlay objedinjuje sve funkcije koje posjeduju iPad, iPhone i iPod, omogućavajući njihovo direktno korištenje u automobilu uz pomoć ekrana na dodir na velikoj centralnoj konzoli smještenoj u Volvo automobilu.

Volvo Cars time unapređuje mogućnosti Apple tehnologije spajajući je na posebno razvijen interfejs, koji omogućava vozačima upotrebu glasovnog navođenja ili korištenje komandi na upravljaču automobila, kako bi vozači imali pristup Appleovim funkcijama i uslugama uz puno osiguranje interaktivne funkcionalnosti na jednostavan i siguran način.

Interakcija između Apple operativnog sistema i novodizajniranog Volvo automobilskog softvera, obećava transformaciju izgleda enterijera budućeg Volvo automobila, kojeg će obilježavati jednostavnost i funkcionalnost, dvije kvalitete svojstvene i Volvu i Apple-u.

„Čist i intuitivan Apple korisnički interfejs je u savršenom spoju sa Volvo dizajnerskim pristupom i našim fokusom na fluidnoj funkcionalnosti.“ – kaže Hakan Samuelsson, predsjednik Volvo Cars kompanije.

Prvi automobil, koji će ponuditi Apple CarPlay će biti potpuno novi XC90, koji će biti predstavljen ove godine, a u pitanju je jedan od najiščekivanijih automobila posljednjih godina, automobil koji će zamijeniti originalni XC90, koji je svojevremeno redefinirao SUV segment i postao najprodavaniji Volvo automobil svih vremena.

Sa Apple CarPlay, korisnici će odmah prepoznati osnovne iPhone aplikacije, kao što su slanje poruka, muzika i navigacija. Uvodna ponuda će uključiti i popularni muzički servis Spotify. Volvo ekran u centralnoj konzoli, korisnicima daje prednosti uzajamnnog rada Volvo i Apple funkcija, uklanjajući potrebu za prelazak sa automobilskih na iPhone opcije. Apple CarPlay se savršeno uklapa u novi Volvo korisnički interfejs. Vizuelno, on postaje dio sistema, prikazujući dobro poznaze ikone Apple aplikacija.

„iPhone korisnici će se u Volvo automobilu osjećati kao kod kuće. Kreirali smo potpuno integrisano korisničko iskustvo u našem velikom ekranu osjetljivom na dodir, koji iskustvo korištenja mobilnog uređaja podiže na novi nivo. To, u kombinaciji sa očitim sigurnosnim prednostima naprednog sistema glasovne kontrole, kao što je Siri, čini Apple savršenim parom za Volvo.“ – tvrdi Samuelsson.

Uglađena konekcija

Apple CarPlay je dostupan za iPhone 5s, iPhone 5c i iPhone 5, koji koriste posljednji Apple iOS operativni sistem. Apple CarPlay omogućava konekciju sa uređajem putem Lightning kabla. Povezivanje se bazira na H.264 video linku. Apple CarPlay će biti dostupan na nadolazećim Volvo modelima, postavljenim na novu SPA arhitekturu, počevši od potpuno novog Volva XC90.

Kategorije: Nova tehnologija