Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in Hybrid

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in   Hybrid

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in Hybrid

Volvo Car Group (Volvo automobili) će na predstojećem sajmu automobila u Pekingu otkriti Volvo S60L PPHEV (Petrol Plug-in Hybrid Electric Vehicle – benzinski plug-in hibridni električni automobil) Genijalni spoj benzinskog, plug-in i električnog automobila vrhunskih performansi, vozaču nudi nesvakidašnju kombinaciju dinamičnog užitka u vožnji i naglašene ekonomičnosti.

Produkcijska verzija modela S60L Petrol Plug-in Hybrid, sa izuzetno CO2 efikasnim 238 KS jakim Drive-E turbobenzinskim motorom i plug-in hibridnom tehnologijom, bit će predstavljena 2015. godine u Kini, a tu će se i proizvoditi u pogonu Chengdu. Kao takva, bit će važan dio Volvo plana razvoja i širenja alternativnih pogonskih tehnologija u Kini.

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in   Hybrid 2

„Stvaranje pogonske jedinice sa 238+68 KS i 350+200 Nm obrtnog momenta kroz kombinaciju turbobenzinskog motora iz nove porodice četverocilindarskih Drive-E motora i električnog motora, dokazuje sa efikasni automobili mogu biti i razmjerno zabavni u vožnji. Ovo je naš tehnološki najnapredniji pogonski sklop svih vremena, koji nas dovodi bliže viziji o vožnji bez štetnih emisija.“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za razvoj i istraživanje pri Volvo Cars.

Elektrifikacijska tehnologija konceptnog S60L PPHEV modela, identična je onoj u modelu Volvo V60 Plug-in Hybrid, prvom dizelskom plug-in hibridu na svijetu, koji je izuzetno tražen na evropskom tržištu. No, u ovom slučaju dizelski motor, zamijenjen je novim dvolitarskim, četverocilindarskim turbobenzincem iz inovativne Drive-E porodice. Razvija 238 KS i 350 Nm obrtnog momenta.

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in   Hybrid 3

Druge ključne komponente ovog superefikasnog pogonskog sklopa su ISG integrisani starter generator smješten između motora i 8-stepenog automatskog mjenjača, te 68 KS jak električni motor, koji se energijom snabdijeva iz 11.2 kWh litij-jonskog baterijskog pakovanja, instaliranog u pod prtljažnog prostora.

Emisija ugljen dioksida od 50 g/km

Vozač bira željeni mod rada, putem tri dugmeta (Pure, Hybrid i Power), koji automobilu daju potpuno drugačiji temperament. U standardnom Hybrid modu, emisija ugljen dioksida iznosi tek 50 g/km, što odgovara prosjeku potrošnje od samo 2.0 l/100 km. S druge strane u Pure modu, moguće je preći do 50 km samo na električnu energiju, dok u Power modu benzinski i električni motor sabiraju snagu (236+68 KS) i obrtni moment (350+200 Nm), kako bi se ponudile vrhunske mogućnosti poput ubrzanja do 100 km/h za 5,5 sekundi.

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in   Hybrid 4

„Mogućnost izbora između različitih modova rada, čini plug-in hibridni automobil idealnim izborom za beskompromisne kupce, koji žele minimalne štetne emisije, ali i maksimalan užitak u vožnji. Autonomija kretanja samo na struju, zadovoljava potrebe većine kineskih vozača, a sa maksimalnim kombinovanim dometom od 1.000 km u Hybrid modu, idealan je i za duža putovanja.“ – tvrdi Peter Mertens.

S60L PPHEV Concept Car može se priključiti na standardnu utičnicu (230V/6A do 16A), a vrijeme punjenja zavisi od amperaže. Za potpunu napunjenost putem 10A utičnice potrebno je 4,5 sati, dok je na 16A utičnici to vrijeme skraćeno na 4 sata.

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in   Hybrid 5

Trenutni pogon na sve točkove

Pritiskom na AWD dugme, aktivira se izuzetno sposoban električni pogon na sve točkove. Umjesto mehaničkog prenosa snage, centralna kontrolna jedinica ravnomjerno distribuira pogonsku snagu benzinskog motora na prednjoj osovini i električnog motora na stražnjoj osovini.

Vozač može odabrati i opciju čuvanja kapaciteta baterija za kasniju vožnju isključivo na struju, recimo prilikom silaska sa autoputa u strogi gradski centar.

Ekskluzivna unutrašnjost

S60L PPHEV Concept obojen je u mat bijelu kristal perla boju sa kontrastnim crnim i plavim detaljima na donjem dijelu karoserije i felgama. Ekskluzivni enterijer donosi lješnjak smeđu kožu sa kontrastnim prošivom na sjedištima, kolu upravljača, instrument tabli i panelima vrata, a hromirani detalji na odabranim mjestima unaprijeđuju osjećaj luksuza.

Volvo u Pekingu predstavlja genijalni S60L Petrol Plug-in   Hybrid 6

Kategorije: Nova tehnologija