Novi XC90 će biti prvi Volvo postavljen na SPA podesivu platformu

Novi XC90 ce biti prvi Volvo postavljen na SPA podesivu      platformu

Novi XC90 će biti prvi Volvo postavljen na SPA podesivu platformu

Potpuno novi Volvo XC90, koji će biti zvanično predstavljen za dvije sedmice u Stockholmu, bit će prvi Volvo automobil postavljen na inovativnu SPA (Sclalable Product Architecture) modularnu šasiju, koju je švedski proizvođač samostalno razvio.

Volvo je na SPA platformi radio posljednje četiri godine i to je jedan od temelja tekućeg transformacijskog plana vrijednog 11 milijardi američkih dolara. Prvi će put biti primjenjena na novoj generaciji dugoočekivanog XC90 modela, a zatim će na nju vremenom biti postavljeni svi budući Volvo modeli.

Prednosti SPA platforme su višestruke. Kao prvo, njena fleksibilnost omogućava inženjerima i dizajnerima razvoj dijametralno različitih modela, s tim da svaki posjeduje vrhunske vozne karakteristike, maksimalnu sigurnost, posljednja tehnološka dostignuća, te veću prostranost putničkog prostora.

„SPA i XC90 su jasan dokaz naše nove strategije. Vrhunska kombinacija luksuza, prostranosti, efikasnosti i sigurnosti, učinit će da novi XC90 unese novu dimenziju u popularni SUV segment, baš kako je to uradio i njegov prethodnik daleke 2002. godine.“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.

Kao drugo, SPA će promijeniti način na koji će Volvo graditi svoje buduće modele, motore, električne sisteme i tehnologiju, koje će bez obzira na različitu kompleksnost biti postavljene na istu osnovu, što će značajno smanjiti troškove proizvodnje.

„SPA nam daje svjež tehnološki start. Oko 90 posto komponenti u novom XC90 i nadolazećim modelima je potpuno novo i unikatno. Podižemo ljestvicu na sam vrh premium lige, kada su u pitanju kvaliteta i tehnologija.“ – tvrdi Peter Mertens.

Novi XC90 ce biti prvi Volvo postavljen na SPA podesivu      platformu 3

Oslobađajuča tehnologija
Više slobode za dizajnere

Sa SPA, dosadašnja dizajnerska ograničenja po pitanju međuosovinskog razmaka, prevjesa i visine vozila postaju stvar prošlosti.

„Ovo nam je omogućilo veću slobodu da dizajniramo automobile sa uvjerenim nastupom, dinamičnim proporcijama i brojnim posebnim dizajnerskim detaljima. Naša tri prethodna koncepta su demonstrirala tu mogućnost. Iako je novi XC90 potpuno drugačiji tip automobila, odmah ćete prepoznati povezanost sa tim konceptima.“ – kaže Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik odjela za dizajn pri Volvo Car Group.

Vrhunski užitak u vožnji i fleksibilnost

Nova SPA šasija smanjuje masu i poboljšava njen raspored, povećavajući tako užitak u vožnji, bez kompromisa po pitanju udobnosti.

SPA omogućava i mnogo više fleksibilnosti unutar automobila. Novi XC90 posjeduje inovativno oblikovana sjedišta, koja oslobađaju dodatni unutrašnji prostor za putnike u drugom i trećem redu sjedišta, zbog čega je novi XC90 punopravni sedmosjed.

Klizna funkcija svih sjedišta u drugom redu može se koristiti za oslobađanje dodatnog prostora za noge putnika u trećem redu sjedišta ili za povećanje zapremine prtljažnika. Sjedišta u trećem redu nude vrhunsku udobnost vožnje za putnike visine do 170 cm.

„SPA nam je omogućila stvaranje prvog beskompromisnog SUV-a na svijetu. Dobili smo agilnost osjetno manjeg automobila, vrhunsku prostranost, ali i navalu adrenalina, koju nude naši motori, sjajne kombinacije snage i niskih emisija. Naravno, Volvo oznaka potvrda je i standardno visoke sigurnosti.“ – tvrdi Peter Mertens.

Kombinacija snage i efikasnosti bez premca

Novi XC90 pokreće nekoliko izvedbi nove Drive-E porodice motora, a svi oni redom nude nesvakidašnji spoj performansi i niske potrošnje. Ova modularna porodica 2.0 litarskih četverocilindarskih dizelaša i benzinaca ima nekoliko opcija turbopunjenja, kako bi se zadovoljile različite potrebe kupaca.

Vrhunska „Twin Engine“ opcija kombinuje 2.0 litarski četverocilindarski benzinac sa kompresorom i turbopunjačem, te električni motor, a sve zajedno daje visoku izlaznu snagu od nekih 400 KS, ali i emisiju ugljen dioksida od tek 60 g/km.

SPA je također i predviđen za jednostavnu integraciju elektrifikacijske tehnologije, bez narušavanja putničkog i prtljažnog prostora. Nije tajna da se drugi proizvođači bore da glomazne baterije upakuju u automobil bez narušavanja luksuza i prostranosti, ali taj je problem Volvo riješio sa SPA platformom.

Novi XC90 ce biti prvi Volvo postavljen na SPA podesivu      platformu 2
Unaprijeđena sigurnost bez kompromisa

SPA omogućava Volvu da učvrsti svoju reputaciju kada je u pitanju sigurnost. Zahvaljujući opsežnoj upotrebi izuzetno čvrstog boron čelika, SPA automobili mogu biti kompaktniji, ali istovremeno i sigurniji.

SPA podrazumijeva i inovatinu električnu arhitekturu, koja značajno povećava inteligentnost automobila. Dizajnirana je za laganu integraciju nove tehnologije, što podrazumijeva i nove solucije za prevenciju saobraćajnih nesreća, kao i predstavljanje novih solucija multimedije i povezanosti.

„Stvorili smo jedinstven nervni sistem sa potpunom kontrolom nad svim konekcijama unutar automobila. To je industrijski unikat.“ – naglašava Peter Mertens.

Industrijska dobit

Pored značajnih prednosti po pitanju proizvodnje, SPA donosi i brojne industrijske benefite. Naime, SPA omogućava Volvu razvoj različitih automobila postavljenih na istoj arkhitekturi, odnosno maksimalno fleksibilan proizvodni proces. To znači da svi Volvo modeli od serije 60 naviše, mogu silaziti sa iste proizvodne linije, bez obzira na kompleksnost sklapanja.

Novi lice Volva – svjetla u obliku Thorovog čekića

Volvo je po prvi put otkrio izgled svjetlosnog tijela novog XC90 modela, koje karakterizira specifičan T oblik dnevnih svjetala, prozvanih „Thorov čekić“, po uzoru na oblik čekića kojeg je koristio slavni nordijski bog groma i munje.

„Ko god pogleda u retrovizor, automatski će prepoznati dolazak novog Volva XC90. To je automobil koji samouvjereno nastupa na cestu.“ – zaključuje Thomas Ingenlath.

Kategorije: Nova tehnologija