Forze 6 EV – Novi rekord Nurburgringa

Forze 6 EV 01

Forze 6 EV – Novi rekord Nurburgringa

Nurburgring Nordscleife je staza koja predstavlja izazov, posebno kada govorimo o eksperimentalnim vozilima.

Grupa studenata sa Delft University of Technology i njihov lider Menno Dalmijn su postavili veliki i težak zadatak: prevesti stazu u rekordnom vremenu vozilom sa pogonom na gorive ćelije, te sa takvim vozilom učestvovati (i pobijediti) na najzahtjevnijoj trci 24h Le Mansa.

Forze 6 EV 04

U tom cilju kreirali su nekoliko prototipova vozila, a Forze 6 EV je „pun pogodak“. Naime, Forz 6 EV je zasnovan na provjerenoj platformi Lotus 7, pokreće ga elektromotor vršne snage 190 kW, koji se napaja energijom iz gorive ćelije.

Kao „gorivo“ koristi se vodonik (Hydrogen) iz rezervoara kapaciteta 3 kg, koji u reakciji sa kisikom iz zraka stvara električnu energiju, a jedini produkt ove reakcije je čista voda (H2O). Tako kreirano vozilo ima ukupnu masu od 860 kg, ubrzava od 0 do 100 km/h za svega 4 s i postiže (u teoriji) maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Forze 6 EV 02

Kako bi se ispitale mogućnosti takvog vozila, za upravlječem je bio Jan Lammers (bivši F1 vozač), a izazov: 176 krivina preko 20 km dugačke staze. Ostvareni rezultat nadmašio je prva očekivanja, pa je, sa vremenom ispod 11 minuta i maksimalnom postignutom brzinom na stazi od 170 km/h, Forze 6 EV najbrže vozilo sa gorivim ćelijama.

Analizom prikupljenih podataka, ustanovljeno je da bi taj rezultat mogao biti i bolji, što je dodatni podstrek za dalji razvoj.

Forze 6 EV 03

Kategorije: Nova tehnologija