Renault napravio novi korak na putu autonomnog izbjegavanja prepreka

Renault napravio novi korak na putu autonomnog izbjegavanja prepreka

Grupa Renault predstavlja novost u autonomnom izbjegavanju prepreka koja dostiže nivo profesionalnih testnih vozača.

Renault grupa objavila je da je razvila sistem autonomnog upravljanja koji može svladati vrlo zahtjevne situacije u vožnji i tako kao prva u svijetu pokazala efikasno izbjegavanje prepreka na razini profesionalnih testnih vozača. Ti vozači, najbolji među najboljima, bili su inspiracija za uspjeh koji je ostvario odjel Renault Open Innovation Lab u Silicijskoj dolini.

„U grupi Renault fokusirani smo na to da ostanemo vodeći inovatori u području proizvoda, tehnologije i dizajna,” izjavio je Simon Hougard, direktor odjela Renault Open Innovation Lab u Silicijskoj dolini. „Naš rad na inovacijama prije svega je usmjeren na razvoj tehnologija za autonomnu vožnju kojima kupci mogu vjerovati da će im osigurati sigurniju i udobniju vožnju.”

Renault Open Innovation Lab dio je mreže laboratorija koji djeluju u okviru Alijanse, a usredotočen je na povećanje sigurnosti i razvoj tehnologije za autonomnu vožnju.

Danas predstavljeni tehnološki korak naprijed: nadahnut je profesionalnim testnim vozačima i isproban je u poređenju s njima; nadopunjuje postojeće Renaultove sustave za pomoć u vožnji (ADAS) i sigurnost vozila te predstavlja značajan iskorak prema uvođenju autonomne vožnje za veću sigurnost u saobraćaju; približit će grupu Renault ostvarenju cilja da bude jedan od prvih proizvođača automobila koji će tehnologiju „Mind off” ponuditi širokom krugu kupaca u serijskim automobilima i uvesti flote robotiziranih vozila.

Osnova za taj rad objavljeno je istraživanje laboratorija Dynamic Design Lab sa univerziteta Stanford koji vodi profesor Chris Gerdes, nekadašnji voditelj odjela za inovacije američkog ministarstva prometa, s kojim je sarađivao i Renault Open Innovation Lab.

Tim će novitetom grupa Renault iskoristiti snagu Alijanse i potaknuti uvođenje više od 15 Renaultovih modela sa različitim stepenim mogućnosti autonomne vožnje do 2022. godine.

Kategorije: Nova tehnologija, Vijesti