Stop potrošenim gumama – Gume u boji

Stop potrošenim gumama – Gume u boji

gume u boji-1

Veliki broj vozača tokom cijele godine voze na lošim pneumaticima, tačnije sa gotovo u potpunosti potrošenim gaznim slojem. Automobili sa takvim pneumaticima su opasnost za ostale učesnike u saobraćaju. Najveći problem je što je teško uočiti koji automobil ima potrošene pneumatike dok je u pokretu, pa se veliki broj vozača “provuče” tokom godine.

Ipak dizajneri automobilskih guma došli su do rješenja koje bi moglo trajno riješiti ovaj problem. Dizajneri Gao Fenglin i Zhou Buyi pronašli su odlično rješenje za ovaj problem, a već iza sebe imaju nagradu Red Dot za dizajn. Ova dva dizajneri osmislili su pneumatik u boji.

Njihova ideja je da se u pneumatik pri proizvodnji ubaci dio gume koji će se vidjeti tek kada se pneumatik potroši. Ispod klasičnog crnog gaznog sloja nalazio bi se sloj gume u boji koji bi se vidio tek nakon odvoženih 20.000 km. Taj vijek mogao bi se naravno produžiti korištenjem tvrđih komponenti gume pa bi se obojeni sloj pneumatika mogao pojavljivati i tek na 30.000 km što je i realni vijek pneumatika.

ovo nije jedini patent za rješavanje problema potrošenih pneumatika, jer se već čuva nekoliko patenata sa sličnim idejama. Sada ostaje na gumarskim proizvođačima da uvedu ili odbiju ovaj vid rješenja.

gume u boji full

Kategorije: Nova tehnologija