Audi razvio revolucionarni punjač električnih automobila

Audi pametni punjac 2021Audi razvio revolucionarni punjač električnih automobila

Audi je razvio novi revolucionarni punjač električnih automobila koji će spriječiti preoptrećenje električne mreže. Modeli e-tron tako će imati optimizirani proces punjenja.

Kad se nekoliko električnih automobila istodobno puni, u ulici će nestati struje – to je jedna sumorna vizija budućnosti koju stvaraju skeptici električne mobilnosti. Kao dio malog testa, Audi je pronašao jasan odgovor na ovaj problem: inteligentno i mrežom optimizirano punjenje rasterećuje mrežu i može pomoći u daljnjem povećanju prihvatanja električne mobilnosti. Audi e-tron modeli i sistem za punjenje već su pripremljeni i spremni.

Kao dio istraživačkog projekta, Audi je sarađivao s GISA-om i drugim partnerima kako bi simulirao scenarij preopterećenja u lokalnoj elektroenergetskoj mreži. U tom testu punjeno je istovremeno više električnih automobila, velikom snagom, sa mreže koju napaja lokalni mrežni transformator.

Mrežno optimizirano punjenje osmišljeno je kako bi se inteligentnim upravljanjem punjenja spriječilo preopterećenje električne mreže. U ovom procesu punjenja, automobil komunicira sa mrežnim operaterom, što u praksi znači da mrežni operater može privremeno odgoditi punjenje ako je električna mreža preopterećena. Isto će se nastaviti po rasterećenju mreže.

Na kraju dana, test pokazuje win-win situaciju. Električni automobil je napunjen, a istovremeno nije došlo do preopterećenja električne mreže.

Kategorije: Nova tehnologija, Noviteti