Novi Audi A6 – Malo veći ali puno tehnološki napredniji

Novi Audi A6 – Malo veći ali puno tehnološki napredniji

Novi Audi A6 po prvi put u javnosti bit će izložen 6. marta na sajmu automobila u Ženevi. Ipak, Audi je odlučio da potpuno novi model predstavi putem digitalnih medija.

Novi Audi A6 dolazi sa novim aktuelnim dizajnom marke iz Ingolstadta koji preferira oštre, jednostavne i vodoravne linije. Krasi ga velika i široka “Single frame” maska kao kod većeg A8 modela, dok su bokovi karoserije dizajnerski jedinstveni.

Svjetlosne grupe u potpunosti su nove, a ona na zadnjem dijelu automobila međusobno povezuje hromirana lajsna. Također u ponudi su i novi aluminijumski točkovi, dok će karoserija biti dostupna u 14 različitih boja.

Kako to trendovi nalažu, povećane su dimenzije putničke kabine u kojoj dominira digitalna tehnologija. Multimedijalnim sistemom upravlja se preko 10,1 inčnog ekrana, kao i klimatizacijom kojom se upravlja preko drugog ekrana veličine 8,6 inčna. U ponudi je i digitalna instrument ploča čija dužina dijagonale iznosi 12,3 inčna.

Novi Audi A6 postavljen je na laganoj MLB platformi, sa unaprijeđenim ovjesom i upravljačkim sistemom. Na evropskom tržištu bit će ponuđen u kombinaciji sa 3.0 litrenim TFSI V6 benzinskim motorom sa 340 KS i 3.0 litrenim TDI dizel motorom sa 286 KS.

Benzinski motor uparen je sa sedamostepenim automatskim S-tronic mjenjačem, dok dizelska izvedba dolazi sa osmostepenim automatskim Tiptronic mjenjačem. Prema prvim najavama Quattro pogon na sve točkove trebao bi biti standard za obje izvedbe.

Prvi primjerci novog Audi A6 u njemačke prodajne salone stiže tokom juna mjeseca ove godine. Ostali detalji kao i cijena bit će poznati nakon premijere u Ženevi.

Kategorije: Noviteti