PSA Peugeot Citroën i Toyota predstavili zajedničke modele

Citroen SPACETOURER 01

PSA Peugeot Citroën i Toyota predstavili zajedničke modele

PSA Peugeot Citroën i Toyota Motor Europe (TME) danas predstavljaju nove modele Citroën SPACETOURER, Peugeot TRAVELLER i Toyota PROACE. Bit će dostupni u izvedbi kombija za privatne svrhe i izvedbi minibusa za poslovne svrhe. Te dvije grupe na taj će način potvrditi nastavak svoje saradnje koja je započela sporazumom potpisanim 2012. godine.

Tri nova vozila, koja će biti puštena u prodaju u prvoj polovini 2016., bit će predstavljena na štandovima triju Marki na predstojećem salonu automobila u Ženevi u martu 2016.

Ponosni smo zbog današnjeg predstavljanja ovih triju novih vozila koja su plod saradnje grupa Toyota Motor Europe i PSA Peugeot Citroën. Ovaj sporazum omogućio nam je da razvijemo novo efikasno bazno vozilo i pružimo našim klijentima širom svijeta moderne proizvode koji su vrlo konkurentni u svom segmentu. ” rekao je Patrice Lucas, direktor programa i strategije grupe PSA Peugeot Citroën.

Citroen SPACETOURER 02

Vrlo smo sretni što se iz saradnje koju smo započeli 2012. s grupom PSA Peugeot Citroën danas izrodila potpuna nova generacija modela Toyota PROACE” izjavio je Johan van Zyl, predsjednik i izvršni direktor grupe Toyota Motor Europe. „Timovi su naporno radili zajedno, ali i na nivou svake marke, te sam siguran da će naš novi PROACE, kao i sve njegove izvedbe, obogatiti gamu snažnih i izdržljivih vozila kakve naši kupci očekuju od Toyote.”

Vozila Toyota Proace od 2013. temelje se na vozilima trenutačne generacije Peugeot Expert i Citroën Jumpy. U sporazumu potpisanom 2012. predviđen je zajednički razvoj automobila nove generacije te nastavak suradnje i nakon 2020.

Cilj saradnje za obje grupe bio je ponuditi konkurentan proizvod u segmentu lakih privrednih vozila srednje veličine, minibusa i kombija optimizacijom troškova razvoja i proizvodnje. Automobili su proizvedeni u tvornici grupe PSA Peugeot Citroën Sevelnord u gradu Valenciennes u Francuskoj.

Grupa Toyota Motor Europe učestvovala je u troškovima razvoja i industrijskim ulaganjima za ta nova vozila. Ta vozila imaju jednake tehničke karakteristike, motore i opremu te se odlikuju osebujnim stilom ukorijenjenim u nasljeđu svake marke.

Citroen SPACETOURER 03