Volkswagen Tiguan R u fazi testiranja?

volkswagen-tiguan-r-line1

Volkswagen Tiguan R u fazi testiranja?

Druga generacija Volkswagen Tiguana uskoro bi mogla dobiti najsnažniju sportsku izvedbu sa oznakom R. Na poznatoj Njemačkoj stazi Nürburgring većina proizvođača testira svoje buduće modele dok su u razvojnoj fazi, a upravo je snimljen testni Tiguan za koji se osnovano sumlja da će nositi oznaku R.

Drugu generaciju Tiguana u najsnažnijoj benzinskoj izvedbi pokreće poznati 2.0-litreni TSI benzinski motor sa 220 KS i 350 Nm okretnog momenta koji se nalazi i u aktuelnom Golf GTI modelu. Ovaj motor novom Tiguanu obezbjeđuje ubrzanje do 100 kilometara na sat za šest i pol sekundi i postizanje maksimalne brzine od (220 kilometara na sat.

Ako je suditi prema špijunskom video snimku koji je napravljen na stazi Nürburgring, Volkswagen želi otići korak dalje sa novim Tiguanom i svim ljubiteljima brzine omogućiti uživanje sa više snage. Naime, u snimku se vidi razvojni model Tiguana sa karakterističnim zvukom motora R modela. Prototip izgleda prilično slično kao model R-Line izvedba Tiguana, ali ispušne cijevi su vrlo slične onim kao kod Golf R modela.

Ipak, to ne mora značiti da se radi o budućem Tiguan R modelu, ali to bi mogao biti znak da Volkswagen priprema snažniju verziju svog kompaktnog crossovera. Nije isključena ni mogućnost da neka tunerska kuća provodi testiranje svog paket unaprjeđenja za ovaj model.

Vrijeme će uskoro pokazati o čemu se zaista radi…

volkswagen-tiguan-r-line3

Kategorije: Noviteti, Vijesti