Scania odaje počast prvacima ekonomične potrošnje diljem Evrope

scania cosmos swiss ETS Caliber 02

Scania odaje počast prvacima ekonomične potrošnje diljem Evrope

Scania Fuel Masters je novo interaktivno natjecanje koje omogućava vozačima da putem mobilnih uređaja među sobom uporede svoje najučinkovitije rute. Stranica je namijenjena vozačima, te ih potiče da se isključivo svojim rezultatima istaknu među kolegama, ali i natječu za vrijedne Scania nagrade.

„Ovo je još jedan način na koji Scania dokazuje svoju usredotočenost na smanjenje potrošnje goriva,“ kaže Björn Fahlström potpredsjednik proizvodnog programa Scania kamiona. „Scania je bila izuzetno uspješna sa svojim Euro 6 motorima u velikom broju nezavisnih testova potrošnje objavljenim u medijima posljednjih godina. Sada želimo pravim akterima, vozačima, ustupiti platformu jednostavnu za korištenje na kojoj mogu prikazati  svoje najbolje rezultate postignute za volanom.“

Scania Fuel Master natjecanje će trajati osam tjedana a otvoreno je za sve vozače vozila s Euro 5 i Euro 6 emisijskom normom, bez obzira na marku vozila.

„Vidljive su velike promjene u ponašanju vozača kada je ekonomičnost u pitanju,“ navodi Fahlström. „Zahvaljujući Scaniji imamo više od 140.000 vozila povezanih na cesti, i u stanju smo pratiti stalan pad potrošnje goriva. Osim razvoja proizvoda s naše strane, jasno je da i ostali čimbenici poput treninga vozača i podizanja svijesti o ukupnim operativnim troškovima i održivosti također doprinose stalnom padu potrošnje.“

Sudjelovanje u Scania Fuel Masters natjecanju je jednostavno. Vozači prijavljuju svoje rezultate putem web aplikacije. Prijava sadrži podatke o vozilu, najveću dopuštenu masu, vremenske uvjete i uvjete na cesti kao i fotografiju vozila. Do vozača samih je da odluče je li, primjerice 36,5 litara na 100 km dobar rezultat za tegljač Scania G 450 6×4 na relaciji između Varšave i Gdanjska po jakoj kiši s teškom prikolicom na koju je utovaren radni stroj.

Kako su vozačima vidljivi rezultati ostalih objava, svaku od njih mogu označiti tj. trubiti u znak pozdrava. Fahlström je uvjeren da nema potrebe za strahom od falsificiranje podataka. “Vjerojatno nema potrebe naglasiti da će objava nerealnih podataka biti besmislena te da će samo ići na štetu onome tko ju je objavio”, dodaje Fahlström.

Osim izvještavanja o rezultatima vožnje, vozači mogu na stranici pronaći savjete Scania trenera ili riješiti kviz s pitanjima vezanih uz Scaniju. Savjeti na stranici su u formi kratkog video isječka u kojima detalje pojašnjava Cem Kizilkaya, dobro poznati trener vožnje Scanijinog Transportnog Laboratorija iz Söder¬täljea u Švedskoj. Četveročlani stručni žiri sastavljen od Scanijinih djelatnika svaki tjedan će odabrati tri pobjednika koji osvajaju  Scania sat. Svi kamioni mogu sudjelovati u natjecanju a žiri će uzimati u obzir tip vozila i njegovu namjenu.

Fahlström kaže da, iako se na prvi pogled čini čudno to što je prijava u natjecanju moguća i za vozače vozila drugih proizvođača, Scania se nema čega bojati. „Scanijina smjelost je opravdana i temelji se na onome što  njena vozila i usluge mogu ostvariti u pogledu performansi i kvalitete, to znači da se nemamo čega bojati kada su u pitanju usporedbe s ostalim markama. Oni također mogu postići dobre rezultate unutar vlastitih parametara.“

scania cosmos swiss ETS Caliber 01

Kategorije: Komercijalna vozila