Renault Trucks na biodizel

rtbd2

Renault Trucks na biodizel

Kako bi zadovoljio rastuće potrebe za alternativnim rješenjima koja će zamijeniti dizel gorivo dobijeno iz sirove nafte, Renault Trucks u ponudi ima tri modela iz game vozila za upotrebu uglavnom u gradskim sredinama, a koji su kompatibilni sa biodizel gorivom. Drugim riječima, motori na ovim vozilima mogu u potpunosti koristiti 100% biodizel gorivo proizvedeno iz obnovljivih izvora energije kao što su biljna ulja ili životinjske masti.

rtbd1

Održivi razvoj postaje postaje sve važniji u svijetu transporta, posebno za institucije i lokalne vlasti, te naročito u urbanoj distribuciji. Sve je veći broj kompanija koje traže rješenja koja uključuju korištenje vozila u gradskom saobraćaju, pokretana alternativnim izvorima enerije, a biodizel je jedno od takvih rješenja.

rtbd3

U ponudi su motori DTI5 sa 240 KS i DTI8 sa 320 KS. Ovi motori mogu koristiti mješavinu B30 što je 30 % biodizela i 70 % ‘običnog’ dizela, ili ‘čisti’ biodizel B100. Za sada su ovi motori dostupni u vozilima iz familija D, D Wide i C.

Da bi se podstaklo korištenje goriva iz obnovljivih izvora, nadležne institucije Evopske unije planiraju u narednih nekoliko godina podstaći transportne kompanije, te uvesti obaveznu upotrebu biodizel goriva.

rtbd4

Kategorije: Komercijalna vozila