Nova Volkswagen Jetta – Mali Passat za Amerikance

Nova Volkswagen Jetta – Mali Passat za Amerikance

Volkswagen Jetta ne proizvodi se više za evropsko tržište, ali tržištu SAD-a i dalje je vrlo popularna. Volkswagen je u Detroitu predstavio novu generaciju Jette.

Volkswagen je odabrao salon automobila u Detroitu za predstavljanje nove generacije Jetta modela. Nova generacija znači i novu platformu, pa je tako sada i Jetta zasnovana na platformi MQB koja se proteže kroz sve veći dio ponude Volkswagen Grupe.

Nova Jetta dobila je veći međuosovinski razmak što znači i više prostora u unutrašnjosti. Vizualno nova Jetta se uklapa u aktuelnu dizajnersku filozofiju te ima dosta zajedničkog sa Passatom i Arteonom. Jetta izgleda svježe i dopadljivo.

Unutrašnjost u odnosu na prethodni model potpuno je nova. U njoj prevladavaju trapezoidni oblici kao i u Golfu, a centralna konzola vrlo je slična novom Polu. Kao i kod ostalih novih Volkswagen modela u ponudi je i digitalna instrument ploča.

Za američko tržište Volkswagen je odlučio ponuditi Jettu pokretanu dobro poznatim 1,4 litrenim TSI benzincem, ali sa više snage, pa tako sada razvija 200 KS i najveći okretni moment od 250 Nm. Snaga se na prednje točkove prenosi putem šestostepenog ručnog mjenjača ili Amerikancima puno dražeg automatika sa osam stepeni prijenosa.

Početna cijena u SAD-u je 18.545 dolara.

Kategorije: Noviteti