Novi BMW X5 zvanično predstavljen sa više snage i komfora!

Novi BMW X5 zvanično predstavljen sa više snage i komfora!

BMW je predstavio novu generaciju X5 modela. Tvorac SUV klase što znači “Sport Utility Vehicle” predstavio je četvrtu generaciju X5 modela. Za razliku od prethodnih generacija, nova nije nastala na postojećem modelu koji je doživio evoluciju, već je iz temelja napravljen novi automobil.

Po dimenzijama novi X5 je vrlo blizu prethodnom modelu, ali je značajno smanjena masa automobila. Zato je zaslužna najviše nova CLAR platforma na kojoj je postavljena i nova Serija 5. Dizajneri su novu X5-cu napravili još oštrijom i agresivnijom, ali nisu se daleko udaljili od prethodnog modela što je bila praksa na svim prethodnim modelima.

Unutrašnjost je karakteristična za BMW koja je usmjerena na vozača. Malo kolo upravljača kao kod sportskih automobila i visoko smješteni ekran infotainment sistema odmah upadaju u oči. BMW uvodi više komfora u novi X5 pa ga je opremio zanimljivim detaljima poput grijanja ili hlađenja čaša, kao i pretincem za odlaganje telefona koji ima induktivno punjenje.

Automobil je serijski opremljen zvučnim sistemom Harman Kardon, a opciono uz doplatu dostupan je Bowers & Wilkins izlazne snage 1800 W. Tu su i sistemi pomoći vozaču pa u slučaju da ne gledate cestu tokom vožnje aktivira se sistem zvučnog upozorenja. Ako ne reakcije vozača automobil će se zaustaviti na zaustavnoj traci.

BMW uvodi i jednu vrstu autopilota koja dozvoljava puštanje volana na 30 sekundi na malim brzinama ili sedam sekundi na autocesti. Ako vozač ne vrati ruke na upravljač elektronika će zaustaviti automobil.

Za pokretanje novog X5 modela zaduženi su šest cilindarski i osam cilindarski motori. Osnovnu benzinsku varijantu činit će 3.0 litreni redni šesterocilindraš sa 340 KS i 450 Nm okretnog momenta. Pokretan tim motorom novi X5 ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,5 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 243 km/h.

Najsnažnija verzija na evropskom tržištu za sad bit će X5 M50d pokretan 3.0 litrenim šestocilindarskim dizel motorom sa četiri turbo punjača. Maksimalna snaga je 400 KS, a najveći okretni moment iznosi 760 Nm. BMW X5 M50d ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h koja je elektronski limitirana.

Kategorije: Noviteti