Novi Golf: atraktivniji, inteligentniji i efikasniji nego ikada prije

Volkswagen Golf 8 GTE facelift 2024

Novi Golf: atraktivniji, inteligentniji i efikasniji nego ikada prije

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – a Volkswagen lansira poboljšanu verziju svog bestsellera kako bi obilježio godišnjicu. Kupci će moći naručiti novi model za samo nekoliko sedmica.

Novi Golf impresionira infotainment sistemom nove generacije, intuitivnijim konceptom upravljanja, oštrijim dizajnom prednjeg i zadnjeg kraja, kao i efikasnim sistemima vožnje. To uključuje plug-in hibridne pogone sa povećanim potpuno električnim dometom od oko 100 kilometara. Osim toga, osvijetljeni Volkswagen logo krasi prednji dio po prvi put na Golfu.

Renovirani prednji i zadnji dio i novi dizajn svetla

Novi Golf i nova Golf Variant mogu se prepoznati po novom prednjem dijelu. Vizuelne karakteristike uključuju Volkswagen logo, koji je prvi put osvijetljen na Golfu, i novodizajnirana LED prednja svjetla. Vrhunski IQ.LIGHT LED matrični farovi uključuju novo dugo svjetlo visokih performansi s dometom do 500 m. IQ.LIGHT 3D LED zadnja svjetla u obje verzije karoserije također su dobila novi dizajn.

Volkswagen Golf 8 GTE facelift 2024

Novi infotainment pejzaž i ChatGPT integracija

Unutrašnjost, serija modela sadrži novorazvijeni, intuitivan infotainment sistem sa samostojećim ekranom osetljivim na dodir (dijagonala ekrana do 32,8 cm). Ovo ima ergonomski optimizovane i osvijetljene klizače na dodir za kontrolu temperature i jačine zvuka na svom dnu.

Volkswagen Golf 8 GTE facelift 2024

Novi su i poboljšani multifunkcionalni volan i novi IDA glasovni asistent

Koristeći prirodni jezik, IDA se može koristiti ne samo za kontrolu funkcija kao što su klima uređaj, telefon ili navigacijski sistem, već i za pristup online informacijama iz svih mogućih područja – od vremenske prognoze do pitanja općeg znanja.

Golf će u budućnosti imati najnoviju generaciju infotainment sistema. Ovo integriše chatbot ChatGPT zasnovan na umjetnoj inteligenciji u IDA glasovni asistent. Predstavljena na CES (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu početkom januara, ova funkcija može neprimjetno pristupiti stalno rastućoj bazi podataka o umjetnoj inteligenciji. Putnici mogu komunicirati s automobilom koristeći prirodni jezik i istraživati sadržaj koji im se čita naglas dok putuju.

Volkswagen Golf 8 GTE facelift 2024

Lakše parkiranje zahvaljujući novim sistemima pomoći

Upravljanje Golfom i Golf varijantom je olakšano novim sistemima pomoći kao što je poboljšana funkcija Park Assist Plus. Prilikom prolaska pored parking mjesta, može otkriti da li je prostor (paralelni ili zaljev) dovoljno velik i u skladu s tim započinje proceduru parkiranja. On preuzima upravljanje kao i ubrzanje i kočenje. Sve što vozač treba da uradi je da prati proces parkiranja.

Osim toga, Park Assist Pro će biti dostupan za Golf po prvi put, omogućavajući vozačima da usmjeravaju vozilo na parking i izlaze iz njega pomoću svog pametnog telefona. Vozilo se može daljinski izbaciti sa parkinga ako je parking mesto veoma uzak, na primer. Još jedna nova karakteristika je Area View sistem – ovde se spajanjem četiri kamere stvara sveobuhvatni pogled od 360 stepeni, a odgovarajuća slika se prenosi na ekran osetljiv na dodir infotainment sistema. To olakšava uočavanje ivičnjaka i oznaka parking mjesta.

Volkswagen Golf 8 GTE facelift 2024

Nova gama pogonskih agregata

Novi plug-in hibridni pogoni u Golfu nude povećanu snagu i električni domet od oko 100 km, a dodatno su opremljeni funkcijom brzog punjenja DC. Visoko efikasni 48 V blagi hibridni pogoni posebno su privlačni za vozače koji nemaju zidnu kutiju za punjenje kod kuće. Ukupno devet različitih opcija – blagi hibrid (eTSI), plug-in hibrid (eHybrid i GTE), benzinac s turbopunjačem (TSI) i turbo dizel (TDI) – bit će dostupno za liniju proizvoda u fazi lansiranja. Golf GTI je postao još sportskiji sa dodatnom snagom u odnosu na svog prethodnika. Razne izvedbe modela Golf sukcesivno će se uvoditi tokom 2024.

Prvi serijski proizveden Golf proizveden je u tvornici Volkswagena u Wolfsburgu krajem marta 1974. godine.

Volkswagen Golf 8 GTE facelift 2024

Kategorije: Noviteti