Novi Peugeot i-Cockpit:Intenzivni doživljaji

Novi PEUGEOT i-Cockpit 01

Novi Peugeot i-Cockpit:Intenzivni doživljaji

Peugeot otkriva svoju viziju vozačevog mjesta sutrašnjice i predstavlja novi Peugeot i-Cockpit®. Osmišljen za intuitivno, sigurno i prirodno iskustvo u vožnji, ovaj funkcionalni izložbeni primjerak najavljuje budućnost putničke kabine u idućim modelima marke. Napredna ergonomija, digitalni prikaz u visini očiju, interaktivni dodirni ekran, tehnologija nikad nije bila uklopljena u tako lijep prostor.

Oblikovan je na temelju iskustava 2,2 milijuna korisnika prve generacije Peugeot i-Cockpit®, kojim su bili opremljeni Peugeot 208, 2008 i 308. Novi Peugeot i-Cockpit® vozaču pruža intenzivan doživljaj i omogućuje mu da zajedno s putnicima uđe u novu poticajnu, emocionalnu dimenziju. Na tom putovanju trenutno se bude gotovo sva osjetila.

Peugeot i-Cockpit®: inovativno osmišljeno vozačevo mjesto

Voziti Peugeot uvijek je bilo uzbudljivo iskustvo. U pogledu šasije i voznih osobina, znanje i umijeće Marke već su potvrđeni. Doživljaji za upravljačem postaju dinamičniji i donose radost vozaču. Kako bi otišao još korak dalje u potrazi za istinskim užitkom, Peugeot se već nekoliko godina posvećuje dubokom promišljanju vozačevog mjesta kako bi ponudio najbolje automobilsko iskustvo.

Iz te je potrage proizašao inovativni koncept unutarnjeg uređenja: Peugeot i-Cockpit®. Čine ga sljedeći bitni elementi:

 • Kompaktni upravljač, za jednostavnije upravljanje i izvanredne doživljaje u vožnji. S njim vožnja naočigled postaje igra. Ruke ne trebaju biti toliko raširene pa se tijekom vožnje smanjuje raspon pokreta i povećava se brzina i okretnost vozača, dok mu se istodobno nudi opuštenije vozačevo mjesto.
 • Instrumentna ploča u visini očiju na kojoj se prikazuju informacije u vidnom polju vozača omogućuje mu da ne skreće pogled s ceste i da se usredotoči na putanju vozila. Zahvaljujući malom upravljaču taj ergonomski položaj poboljšava udobnost vozača i smanjuje njegov umor.
 • Velik dodirni ekran na intuitivan način objedinjuje komande svih funkcija koje poboljšavaju udobnost (radio, klimatizacija…) i omogućuje prirodno upravljanje svom opremom vozila.

Stoga je komandna ploča iznenađujuće pročišćena, suvremena i tehnološki napredna. Gotovo i nema tipki, što zajedno s primijenjenim plemenitim materijalima visokokvalitetne izrade naglašava posebnost kojom se odlikuje Peugeot i-Cockpit® i pobuđuje užitak, okretnost i usredotočenost vozača. Sada je unutrašnjost vozila Peugeot prepoznatljiva na prvi pogled i vrlo je privlačna.

Novi PEUGEOT i-Cockpit 02

Nesporan komercijalni uspjeh

Taj prepoznatljiv potpis vrlo je snažan i već četiri godine primjenjuje se na tri najprodavanija modela Marke koji ove godine svi zauzimaju vodeća mjesta u svojim segmentima:

 • 208, koji je obnovljen prošle godine;
 • 2008, čija je nova izvedba upravo predstavljena na posljednjem Ženevskom salonu;
 • 308, najprodavaniji model Marke.

Ukupno više od 2,2 miliona kupaca od 2012. uživa u prednostima koje pruža Peugeot i-Cockpit®. To dokazuju sva ispitivanja kupaca provedena u Europi i u Kini: vožnja uz Peugeot i-Cockpit® privlačno je i poticajno iskustvo. Stoga se taj koncept nameće kao glavno razlikovno obilježje novijih ostvarenja marke sa znakom lava. No taj lav ide još korak dalje i želi istražiti nova osjetilna područja kako bi vožnja u vozilima Peugeot bila doista jedinstveno, nezaboravno i zanosno iskustvo.

Peugeot i-Cockpit® – visoka tehnologija najnovije generacije

Ta su istraživanja navela Peugeot da osmisli i-Cockpit® nove generacije, koji istodobno nudi svu naprednu tehnologiju za udobnost i sigurnost, ali i budi sva osjetila putnika u vozilu.

Inženjeri i dizajneri marke Peugeot to su ostvarili prednjim dijelom automobilske kabine koji nalikuje pravoj skulpturi. Dobro razvijen i savršeno funkcionalan, Peugeot i-Cockpit® prije svega je i-Cockpit®: zadržana su sva obilježja, ali u tehnološki naprednom obliku.

 • Upravljač je još kompaktniji i redizajniran je uz obruč s dvama ravnim dijelovima, što omogućuje bolje držanje i još više oslobađa vidno polje i prostor za noge vozača.
 • Na instrumentnoj ploči u visini očiju prikazuje se digitalna slika visoke razlučivosti, dijagonale 12,3’’ i futurističkih grafičkih elemenata. Može se u potpunosti podesiti i personalizirati te objedinjuje sve što vozač želi imati izravno u svom vidnom polju. Estetiku svake konfiguracije naglašavaju animacije i prijelazi koji su pravi melem za oči.
 • Veliki dodirni ekran od 8’’ služi kao tablet postavljen u središtu komandne ploče i opremljen je vrhunskom tehnologijom za reaktivniju i praktičniju uporabu.

Sve je to upotpunjeno pomno obrađenom središnjom konzolom. Niz prekidača, odnosno vrlo elegantnih kromiranih tipki, privlači vozača i godi njegovom pogledu, dok je njihova metalna površina nježna na dodir. Taj se doživljaj nastavlja uz vrlo modernu i ergonomsku ručicu mjenjača koja radi s pomoću laganih pokreta.

Novi PEUGEOT i-Cockpit 03

Cijela unutrašnjost godi osjetilima te odiše kvalitetom i suvremenim duhom. Kabina je iznimno usavršena, što dokazuje dizajn određenih sjajnih kromiranih elemenata, oblik sjedišta koja obujmljuju putnike, dizajn obloga na vratima, odvažan odabir materijala kao što je prošarana tkanina ili precizno sastavljeni elementi. Prava je pozivnica za uživanje i snove koje potiče vožnja!

Dakako, u taj novi koncept može se ugraditi najbolja tehnologija koja je trenutačno dostupna na tržištu:

 • navigacijski sistem 3D povezan s internetom i s glasovnim prepoznavanjem, uz informacije o prometu u stvarnom vremenu koje pruža Tom Tom Traffic i mogućnost prikaza navigacije i uputa za vožnju izravno na instrumentnoj ploči;
 • telefoniranje slobodnih ruku s glasovnim prepoznavanjem, automatsko upravljanje SMS-ovima (čitanje, slanje);
 • informacije o brojnim dostupnim sistemima za pomoć u vožnji;
 • internetske usluge zahvaljujući funkciji Mirror Screen i tehnologijama Apple CarPlayTM, Mirrorlink® i Android Auto.

No to iskustvo tu ne staje. Budući da emocija ostaje jedna od glavnih vrijednosti marke Peugeot, novi Peugeot i-Cockpit® nudi još snažnija osjetilna iskustva. Tako se jednim pritiskom gumba trenutno bude gotovo sva osjetila:

 • vid, igrom jačine svjetla i mogućnostima promjene vizualnog ugođaja,
 • sluh, prilagođavanjem glazbenog ugođaja,
 • dodir, masažnim točkama raspoređenima na više mjesta u sjedalima,
 • njuh, mirisnim osvježivačem prostora.

Putnicima se nude dva standardna ugođaja: „Boost“ za dinamičniju vožnju i „Relax“ za mirniju vožnju. Te se dvije mogućnosti mogu u potpunosti personalizirati i rasplamsati užitak vozača i putnika te pružiti istinski jedinstveno i nezaboravno iskustvo u kabini.

Novi Peugeot i-Cockpit® ide korak dalje u svim područjima. Privlačnijeg je izgleda, opremljen naprednijom tehnologijom i više internetskih usluga, intuitivniji je, ali i još snažnije igra na kartu emocija i personalizacije, čime utjelovljuje ono što će vozačevo mjesto postati u budućnosti. Njime se ostvaruje unutrašnjost vozila Peugeot sutrašnjice.

Kategorije: Nova tehnologija, Noviteti