Novi Volkswagen Nivus stiže kao globalni model

Novi Volkswagen Nivus stiže kao globalni model

Volkswagen je predstavio svoj najnoviji i najmanji crossover coupe pod imenom Nivus.

Volkswagen Nivus razvijen u Brazilu za Južnu Ameriku ali i za druga međunarodna tržišta što uključuje i Evropu. Subkompaktni crossover razvijen je na MQB-A0 platformi koju dijeli sa modelom Polo.

Volkswagen Nivus uskoro stiže na brazilsko tržište, a nakon toga na tržište Argentine. Na tržište Južne Amerike trebao bi stići u 2021. godini. Prema prvobitnom planu Nivus će na evropsko tržište stiže u drugoj polovini 2021. godine.

Novi Volkswagen Nivus ima robusniji izgled zahvaljujući većem rastojanju od tla te plastičnim oblogama koje karoseriju štete na udarnim mjestima. Iz Volkswagena navode da je ovo jedno od najprostranijih vozila u tom segmentu, a kao činjenicu ističu da Nivus raspolaže sa prtljažnim prostorom zapremine 415 litara.

Kada je riječ o paleti motora i mjenjača ona bi trebala biti preuzeta iz aktuelne generacije Pola. Fokus će biti na 1.0 litreni TSI motor koji dolazi u različitim opsezima snage.

Ono što je novost jeste i nova nomenklatura oznaka, pa tako na Nivusu vidimo prvi put oznaku 200 TSI. Nove oznake snage uvode se zbog električnih vozila, pa će tako VW nakon Audija biti drugi brend u grupaciji koji uvodi nove oznake snage.

Kategorije: Noviteti