Novi ŠKODA SUPERB predstavljen u najboljem izdanju

Novi ŠKODA SUPERB predstavljen u najboljem izdanju

Nakon prethodnih najava ŠKODA je zvanično predstavila osvježeni SUPERB koji je najveći i najluksuzniji model češkog proizvođača. Osvježeni dizajn i nova tehnološka rješenja učinit će SUPERB još poželjnijim.

Novi ŠKODA SUPERB dobio je blago osvježeni vanjski dizajn koji se odnosi na novu svjetlosnu grupu i novim branicima.

Kada je riječ o svjetlima SUPERB je dobio nova prednja Adaptivna LED Matrix svjetla. Potpuna LED zadnja svjetla dolaze s dinamičkim zadnjim pokazivačima pravca koji se osvjetljavaju pomicanjem prema van. Oni ne samo da čine signal još vidljivijim, već i stvaraju dodatnu dinamiku.

Unutrašnjost je također osvježena. Tu su nova sjedišta, novi hromirani dizajnerski detalji, novi infotainment sistem, nova digitalna instrument tabla te novo kolo upravljača.

Dodatno je poboljšana i sigurnost SUPERB-a sa nekoliko sigurnosnih sistema. Standardni infotainment sistem dolazi sa 8 inčnim ekranom, veći od 9.2 inčna ekran je dostupan kao opcija. Veći ekran dolazi sa Škoda Virtualnim kokpitom.

Novi SUPERB opremljen je sa sistemima Predictive Cruise Control, Emergency Assist, Lane Assist, Park Assis i sistemom Front Assist sa predaktivnom zaštitom pješaka. Od sada SUPERB je dostupan sa dva nova paketa opreme: Sportline i SCOUT.

Tehnološki noviteti u segmentu pogona

Osvježeni SUPERB po prvi put nudi se u hibridnoj izvedbi i nosi oznaku SUPERB iV. Pokreće ga kombinacija TSI agregat od 156 KS i elektromotora od 115 KS. Ukupna snaga oba motora iznosi 218 KS koja je dostupna u Sport režimu vožnje.

Navedeni sistem pogona preuzet je o Volkswagen Passat GTE modela što znači da baterija ima kapacitet od 13 kWh.

Isključivo na električni pogon i sa punom baterijom SUPERB iV može prijeći do 55 kilometara. Ukupni domet elektro i motora sa unutrašnjim sagorijevanjem iznosi 850 kilometara.

Baterija se može potpuno napuniti punjačem od 3,6 kW za tri i po sata. Prtljažni prostor SUPERB iV limuzine iznosi 485 litara, a kod Combi verzije iznosi 510 litara.

Tri dizelska i tri benzinska motora

Osim plug-in hibridnog pogona dostupnog za novi ŠKODA SUPERB iV, postoji izbor od šest drugih motora koji svi ispunjavaju Euro 6d-TEMP standard emisije. Postoji deset različitih kombinacije motora / pogona.

Bazni model pokreće 1.6 litreni TDI motor sa 120 KS i standardno je opremljen 7-stepenim automatskim DSG mjenjačem. Narednu stpenicu čini novi 2.0 TDI motor sa 150 koji je standardno uparen ručnim 6-stepenim mjenjačem ili opciono sa 7-stepenim DSG-om.

Vrhunski 2.0 TDI dizelski motor sa 190 KS standardno dolazi sa 7-stepenim DSG-om i pogonom na sva četiri točka. Sva tri dizelska motora opremljena su s SCR katalizatorom s ubrizgavanjem AdBluea i filtrom za čestice dizela.

Benzinsku paletu čini 1.5 litreni TSI sa 150 KS i dostupan je sa 6-stepenim ručnim mjenjačem ili opciono sa 7-stepenim DSG-om.

Novi 2.0 TSI sa 190 KS standardno dolazi sa 7-stepenim DSG-om, a vrhunska izvedba ovog motora sa 272 KS dolazi i sa pogonom na sve točkove. Sva tri TSI-ja opremljena su filtrom za čestice benzina.

Kategorije: Noviteti