Novi Toyota RAV4 stiže na salon automobila u New Yorku

Novi Toyota RAV4 stiže na salon automobila u New Yorku

RAV4 vrlo je važan za Toyotu na tržištu SAD-a, a prošle godine bio je najpopularniji model na tom tržištu. Zbog toga je Toyota odlučila da novi RAV4 predstavi na salonu automobila u New Yorku.

Novi RAV4 pete generacije obiluje oštrim linijama i uglovima, a posuđuje brojne elemente dizajna koncepta FT-AC prikazanog prošle godine na salonu u Los Angelesu.

Sa dužinom od 4600 milimetara malo je narastao u dužinu, a međuosovinski je razmak narastao za 30 milimetara što je omogućilo povećanje prostora u kabini. Smanjeni su i prednji i zadnji prevjes, a iz Toyote navde da je i udaljenost od tla povećana.

Pored klasičnog RAV4 modela bit će ponuđena i posebna verzija RAV-a pod imenom Adventure koja dodatno naglašava terenski karakter. Ona se vizualno ističe drukčijom maskom i zaštitama na rubovima blatobrana. Toyota Europe još ne spominje tu verziju, pa je moguće da ona ostane rezervirana za američko tržište.

Ovo je prva generacija RAV-a koja je nastala korištenjem nove platforme TNGA. Toyota kaže kako je to rezultiralo nižim težištem i boljim rasporedom mase. Platformu TNGA već koriste Prius, CH-R i novi Auris. Što se ponude motora tiče, Toyota je objavila kako će RAV4 pokretati hibridna kombinacija 2,5-litrenog benzinca i elektromotora, a mjesto pod prednjim poklopcem pronašao je i novi dvolitreni benzinac koji se može kombinirati sa ručnim ili s automatskim mjenjačem.

Na američkom tržištu nudit će se i 2,5-litreni benzinac bez hibridnog dodatka. Što se Evrope tiče, RAV4 će imati dva motora, mada niti to još nije službeno potvrđeno. Prvi primjerci nove generacije Toyote RAV4 na evropsko tržište stižu početkom 2019.

Kategorije: Noviteti, Vijesti