Euro NCAP: Nissan Qashqai najsigurniji automobil u 2014.

Qashqai EuroNcap test 2014

Euro NCAP: Nissan Qashqai najsigurniji automobil u 2014. 

Prema nezavisnoj organizaciji za testiranje Euro NCAP, Nissan Qashqai je najsigurniji kompaktni porodični automobil na tržištu. Zahvaljujući nizu novih i inovativnih sigurnosnih obilježja, uključujući Nissanov Safety Shield, nagrađeni crossover je tokom 2014. dobio bolje ocjene za sigurnost od bilo kojeg drugog automobila u svojoj klasi.

To posljednje dostignuće je dio Nissanovog hat tricka Euro NCAP-ovih nagrada 2014. – nakon maksimalnih pet zvjezdica za novi X-Trail i novi Pulsar, povećavajući ugled proizvođača kao marke koja se ističe kvalitetom i sigurnošću.

Najbolje ocjene za zaštitu

U direktnim sudarima putnička kabina ostaje stabilna, a očitanja na lutkama pokazuju dobru zaštitu koljena i bedrenih kostiju vozača i putnika. Lutka vozača dobila je najviše bodova, s dobrom zaštitom svih dijelova tijela. Najbolje ocjene su također postignute u testu sa bočnom preprekom, u kojem su svi dijelovi tijela bili dobro zaštićeni.

Dizajniran i konstruisan da ponudi najviši nivo zaštite za djecu, novi Qashqai je briljirao i u testovima sa djecom. Na temelju očitanja sa lutkama djece upotrijebljenim u dinamičkim testovima, Qashqai je dobio maksimalne ocjene za zaštitu djeteta u dobi od 18 mjeseci.

Treba istaknuti i da je Qashqaijev prednji branik dobio najviše ocjene za zaštitu nogu pješaka.

Zaštita ugrađena od samog dizajniranja

Najvažniji faktor u postizanju dobrih rezultata Qashqaija na Euro NCAP-ovim testiranjima je njegova izuzetno napredna mreža sigurnosnih obilježja. Osmišljeni tako da zajedno tvore inovativan Nissan Safety Shield, elektronički sistemi novog Qashqaija vozačima i putnicima zajedno nude izuzetno visoku razinu pasivne sigurnosti. Nove Qashqaijeve tehnologije Safety Shield obuhvaćaju sistem pomoći pri naglom kočenju (Forward Emergency Braking), otkrivanje umora vozača (Driver Attention Alert), upozorenje na napuštanje trake (Lane Departure Warning), automatsko upravljanje dugim svjetlima (High Beam Assist) i prepoznavanje saobraćajnih znakova (Traffic Sign Recognition). Nissan Safety Shield također nudi nadzor mrtvog ugla (Blind Spot Warning) i prepoznavanje pokretnih objekata (Moving Object Detection), sisteme koje je omogućila i načinila pristupačnim Nissanova cijenjena tehnologija panoramskog monitora (Around View Monitor).

Priča o uspjehu se nastavlja …

Dizajniran, konstruisan i napravljen u Velikoj Britaniji, novi Nissan Qashqai nastavlja nuditi neusporediv paket tehnologije, sigurnosti, praktičnosti i efikasnosti. Rezultati na testiranjima Euro NCAP-a su posljednja u nizu velikih uspjeha koje su postigli Nissan i novi crossover. Proizvodnja Qashqaija je glatko integrisana u Nissanovu tvornicu ovjenčanu rekordima u Sunderlandu u Velikoj Britaniji, u kojoj se nov model završi svaku 61 sekundu.

Kategorije: Testovi