Test ljetnih guma 2015. u dimenziji 205/55 R 16

sommardäckstest 2015 Uvalde, Texas

Tekniikan Maailma test ljetnih guma dimenzija 205/55 R 16

U organizaciji finske publikacije Tekniikan Maailma (Svijet tehnologije) obavljeni su testovi 15 ljetnih guma različitih svjetskih proizvođača. Sve testirane gume bile su dimenzija 205/55 R 16, postavljene ne VW Golf, a testovi su obavljeni na poznatom testnom poligonu Ivalo, na sjeveru Finske.

Nakon niza testova obavljenih na mokrom i suhom kolovozu (naizmjenično), obavljeno je bodovanje i rangiranje prema ostvarenim rezultatima. Prema ocjenama testnih vozača najbolje ocijenjen su gume Continental ContiPremiumContact 5, sa osvojenih 9,5 (od 10 mogućih) bodova, te osvojenih svih 5 zvjezdica. Testni vozači posebnu su pohvalili dobro prijanjanje i na mokrom i na suhom kolovozu, jednostavno rukovanje u svim uslovima vožnje, a ukupan utisak umanjio je relativno veliki otpor kotrljanja.

Veoma dobre ocjene zaslužile su gume Nokian Hakka Blue i Pirelli Cintuarto P7 Blue, koje sa osvojenih po 9,3 boda dijele drugo mjesto. Također, dobro su ocijenjene i gume Goodyear EfficientGrip Performance sa 9,1 bodom.

Pomalo iznenađujuće, loše su se plasirale gume Michelin Primacy 3, unatoč odličnoj reputaciji i nedavno osvojenoj pobjedi na ADAC testovima (ljetne gume prečnika 16 inča). Na ovom testu, michelin je pokazao prosječne rezultate na mokroj cesti, te je ocijenjen sa 8,2 boda. Također, malo iznenađenje dolazi i Kine, pa su gotovo nepoznate gume Landsail LS588 UHP, postignutim rezultatom (8,3) nadmašile očekivanja.

fin-table test guma

Kategorije: Gume, Testovi