Vozili smo: Nove Renault Captur, Scenic Xmod i Grand Tour

Renault Captur nacionalna premijera BiH

Vozili smo: Nove Renault Captur, Scenic Xmod i Grand Tour

Renault je BiH tržištu predstavio nekoliko novih, vrlo atraktivnih modela, od kojih je glavna zvijezda ove premjere bio novi crossover Captur. Pored atraktivnog Captura Renualt je zvanično BiH tržištu predstavio modele Scenic Xmod i Clio GrandTour. Na premijeri novih modela, bh novinari imali su priliku isporbati nove modele od Sarajeva do Međugorja i te se praktično upoznati sa ovim novitetima.

Novi Renault Captur crossover dijeli platformu sa novim modelom Clio, te predstavlja Renaultov prvi urbani crossover koji nudi atraktivan dizajn te mogućnost personalizacije. Iako sa novim Cliom dijeli veliki broj tehničkih rješenja, Captur nudi i osjetno više prostora i praktičnosti. Zbog toga u Renaultu s pravom očekuju dobre prodajne rezultate, posebno kada uzmemo u obzir da će se Captur nuditi sa prihvatljivom cjenovnom razlikom u odnosu na Clio model.

Novi Captur nudi i nešto veći stepen udobnosti od Clio modela, što se osjeti na dužim putovanjima. Njegova povišena karoserija nudi bolju preglednost za vozača, ali i mogućnost silaženja sa asfaltiranih puteva.

Svakako, ono što će obradovati mlađu populaciju budućih kupaca jeste mogućnost personalizacije automobila, u dizajnerskom smislu. Tako kupci po svojoj želji mogu odabrati kombinaciju boja karoseije i boja unutrašnjosti. Poseban akcenat dat je praktičnosti, pa Captur nudi mogućnost skidanja presvlaka sjedišta koje se mogu prati na temperaturi do 30 C, te veliki broj korisnih pretinaca zapremine do 17 liara.

Zapremina prtljažnika je varijabilna, od 377 do 455 litara u zavisnosti od položaja zadnjih sjedišta koja se pomiču naprijed/nazad. Za veće transportne potrebe preklapanjem zadnje klupe dobijamo 1.235 litara transportnog prostora.

Renault Captur nacionalna premijera BiH 1

U ovom momentu, za pokretanje ovog modela koriste se dva benzinska i jedan dizel motor. Ponuda benzinaca kreće sa 0,9-litrenim TCe motoro sa 90 KS dok je drugi motor u ponudi 1,2-litreni TCe sa 120 KS, a snažniju benzinsku izvedbu moguće je upariti sa novim šeststepenim EDC mjenjačem.

U dizelskoj ponudi trenutno je dostupan samo 1,5-litreni dCi motor sa 90 KS. Snaga na podlogu se prenosi isključivo putem prednjih točkova, te za sad nije predviđena proizvodnja modela sa pogonom na sve točkove.

Na BiH tržištu cijena Captura kreće od 25.881 KM do registracije koliko je potrebno izdvojiti za model sa Authentique paketom opreme i benzinskim 0,9-litrenim TCe snage 90 KS, do 33.890 KM koliko treba izdvjiti za najskuplji Dynamique TCe 120 EDC. Kada je u pitanju dizelski model, cijena kreće od 28.970 KM za Authentique dCi 90 Stop&Start pa do 32.174 KM za Dynamique dCi 90 Stop&Start. Cijene Captur modela možete pogledati OVDJE.

Scenic Xmod

Renault Senic Xmod nacionalna premijera BiH 3

Iako u sjeni Captur modela, ništa manje važan njie Scenic Xmod model. Model Scenic dobro je poznat bh tržištu na kojem ima značajan broj ljubitelja. U sklopu premijere Captru modela, Renault je predstavio i redizajniranu izvedbu Scenic, te izvedbu Xmod modela. Scenic XMod dolazi sa novim savemenim pogonom namjenjenim za ljubitelje blažih off-road izleta, te onih koji žele voziti se sigurno u teškim vremenskim uslovima.

Scenic XMod dolazi sa novi Extended Grip sistemom koji vrši naprednu kontrolu trakcije pogonskih točkova. Ovaj sistem elektronski simulira rad diferencijala sa ograničenim proklizavanjem. Sistem vozaču nudi tri režima rada:

  • Road mod, gdje je sistem uvijek aktivan i nudi standardnu asistenciju tokom vožnje
  • Losse Ground mod, gdje sistem dopušta točkovima da u određenoj mjeri prokližu prilikom okretanja kako bi se dalo vremena da iz gume ispadnu pijesag ili snijeg te da se ostvari bolja trakcija.
  • Expert mod, kada kočioni sistem kontroliše okretanje pogonskih točkova. Ovaj sistem sam se deaktivira nakon povećanja brzine od 40 km/h.

Jedan od motora koji se koriste za pokretanje ovog modela jeste novi TCe ENERGY motor sa 130 KS što je najnovije Renaultovo rješenje na polju turbobenzinskih motora sa prosječnom potrošnjom od 6,2 l/100 km. Cijene modela možete pogledati OVDJE: Novi Scenic, Scenic Xmod i ScenicGrand

Clio GrandTour

Renault Senic Xmod nacionalna premijera BiH 4

Pored gore navedena dva modela novinari su imali priliku upoznati se i sa Clio GrandTour modelom. Glavna karakteristika novog Clio GrandTour modela su povećane dimenije i veća zapremina prtljažnika. Dužina ovog modela iznosi 4.267 te nudi 443/1.380 litra zapremine u prtljažniku. Ponuda motora ista je kao i kod petovratne verzije. Cijene ovog modela možete pogledati OVDJE.

Kategorije: Vozili smo