Nissan 350Z Project Clubsport 23 – Paklena mašina!

Nissan 350Z Project Clubsport 23 – Paklena mašina!

SEMA u Las Vegasu najveći je sajam tuninga na svijetu. Upravo tu je Nissan predstavio vremešni ali dobro prerađeni model 370Z.

Japanski coupe prerađen je u saradnji sa Nissan Motorsporta odjelom i dobavljača opreme i dijelova poput Sparca, Raysa i Hankooka. Kao osnova uzet je prošlogodišnji 370Z Nismo, a na novom modelu dorađeni su ovjes, kočnice i izgled.

Glavna promjena napravljena pod poklopcem motora. Originalni 3,7 litreni V6 atmosferski motor uklonjen je i umjesto njega postavljen je 3.0 litreni V6 twin-turbo motor sa 400 KS. Ovaj motor ugrađuje se u Infinitijeve modele Q50 i Q60.

Bilo je potrebno napraviti dodatne prepravke kako bi motor u potpunosti stao u 370Z pa je postavljen novi usis zraka kao i ispušni sistem. Dorađen je i sistem hlađenja motora ugradnjom novog hladnjaka, intercoolera i hladnjaka servo upravljača, a sve su cijevi zamijenjene silikonskima.

Snaga se prenosi na zadnje točkove putem šestostepenog ručnog mjenjača što je zahtijevalo brojne modifikacije, budući da se dosad ovaj motor ugrađivao jedino u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. To je zahtijevalo novi sistem kvačila, zamajca i novo kućište.

Podvozje automobila dodatno je učvršćeno sa Nismovim trodijelnim kitom, a standardne zadnje opruge zamijenjene su Eibachovim, a tu su i podesivi KW amortizeri. Automobil je postavljen na Hankook RS4 gume koje su postavljene na Raysove 18 inčne točkove ispod kojih se ide veliki diskovi i Nismove kočione pločice. U cilju smanjenja težine automobil dobio karbonski poklopac motora i splitter od istog materijala.

U unutrašnjosti Project Clubsport 23 dobio je Sparco trkaća sjedala i volan. Centralna konzola i obloge vrata te centralni greben presvučeni su kožom sa crvenim šavovima. Kao i svaki pravi trkaći automobil ima zaštitni kavez i dva aparata za gašenje požara.

 

Kategorije: Tuning