Audi A3, model uspjeha: dva desetljeća, tri generacije

Audi A3, model uspjeha: dva desetljeća, tri generacije

Marka sa četiri prstena slavi godišnjicu modela Audi A3. Ovaj uspješni Audijev model svoj debi doživio je prije 20 godina na Frankfurtskom sajmu automobila. Danas je ovaj premium kompakt dostupan u četiri karoserijske izvedbe, s izborom četiri pogonska sistema i tri paketa opreme.

Audi je model A3 predstavio 1996. na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu (IAA). Ovaj automobil razvijen je od samog početka na platformi modela Golf IV, koji je predstavljen 1997. godine. Od prve generacije, Audi A3 mogao se pohvaliti inovacijama i karakteristikama visoke klase, što ga čini osnivačem premium kompaktnog segmenta.

U početku, A3 bio je dostupan kao kompakt s troja vrata u tri paketa opreme sa četiri različita benzinska i dizelska motora. U rujnu 1998., po prvi put u modelu A3, Audi je quattro stalni pogon na sve točkove doveo u kompaktni segment. Izvedba s petora vrata došla je u ponudu u ožujku 1999.

U proljeće iste godine ova marka označila je prekretnicu s prvom generacijom posebno sportske izvedbe Audi S3, koja je uključivala 1.8 litreni četverocilindričnim motor s turbo punjačem i pet ventila po cilindru, koji je razvijao snagu od 154 kW (210 KS).

Podijeljena prednja maska, koja se još uvijek koristila u drugoj generaciji modela A3, 2005. godine zamijenjena je Singleframe maskom, koja je postala prepoznatljivi dizajnerski element ove marke. Audi je 2008. proširio svoju A3 obitelj prvom izvedbom s otvorenim krovom, modelom A3 Cabriolet s klasičnim mekanim krovom od tkanine.

Sada, kao dio treće generacije, Audi A3 je po prvi put dostupan kao limuzina. Ova izvedba modela A3 svoju premijeru doživjela je na Ženevskom salonu automobila 2012. U 2016. svaka izvedba ovog modela doživjela je tehnološku nadogradnju.

Audi RS 3 Sportback predstavlja sportsku verziju ovog modela. Prva generacija predstavljena je 2011., s peterocilindričnim motorom koji je razvijao snagu od 250 kW (340 KS). U 2015. slijedilo je drugo izdanje modela RS3 Sportback s motorom snage 270 kW (367 KS).

Te godine na Pariškom sajmu automobila, Audi je predstavio izvedbu RS 3 Limousine. Ovaj model pokreće 2.5 TFSI motor snage 294 kW (400 KS), što ga čini najsnažnijim peterocilindričnim motorom na tržištu.

Model uspjeha: od 1996. isporučeno je preko četiri miliona vozila

Dvadeset godina modela Audi A3: samo u Njemačkoj, kombinacija oblika karoserije, motora, mjenjača i pogonskog sistema vodi do 54 verzije ovog premium kompaktnog modela. Automobil iz Ingolstadta sada je postao globalni igrač, te je osvojio ceste na preko 100 tržišta.

Audi proizvodi modele Audi A3, A3 Sportback i A3 Sportback e-tron u tvornici u Ingolstadtu. 2001. godine, Audi grupa dio proizvodnje preselila je u grad Győr u Mađarskoj. Danas se tamo proizvode modeli Audi A3 Limousine i A3 Cabriolet. Za kinesko tržište, Audi proizvodi modele A3 Sportback i A3 Limousine u svojoj tvornici u gradu Foshan. Ukupna količina proizvedenih komada ovog modela od njegovog predstavljanja prije 20 godina iznosi preko četiri miliona.

Kategorije: Vijesti