Dizajnerska nagrada ‘Grand Prix’ za Kijinog Peter Schreyer

Peter_Schreyer Grand_Prix_Design (Medium)

Dizajnerska nagrada ‘Grand Prix’ za Kijinog Peter Schreyer 

Na svečanoj večeri održanoj uoči 29. festivala automobila u Parizu, Kijinom glavnom dizajneru, Nijemcu Peteru Schreyeru uručena je nagrada ‘2014 Grand Prix du Design’. Schreyer je takođe predsjednik i glavni dizajner sestrinske kompanije Hyundai Motor Group.

Govoreći pred više od 600 VIP gostiju  iz automobilske, modne, muzičke, filmske, medijske i reklamne javnosti Jean-Michel Wilmotte, predsjednik žirija, rekao je: „Ovo priznanje prepoznaje fantastičan dizajnerski rad u međunarodnim okvirima. Peter Schreyer je nagrađen Grand Prix-om zbog svojih dizajnerskih dostignuća u grupaciji Hyundai-Kia“ i dodao: “Za ovih sedam godina otkako je glavni dizajner u Kiji Peter koordinira dizajnerske studije u Koreji, Americi i Evropi i uspješno transformiše Kijin dizajn u poželjan. Izvanredna evolucija proizvoda južnokorejskog giganta neodvojivo je povezana s Peterovom predanošću i znanjem koji ga čine dobro poznatim protagonistom savremenog  automobilskog dizajna”.

Osim toga festival je podijelio i nagrade za najljepše proizvode u kategorijama najbolji superauto, najbolje konceptno vozilo i najbolja unutrašnjost vozila – a pored toga su podijelili i priznanja za knjigu, fotografiju, reklamu, umjetnički rad i arhitekturu godine, pretežno s auto-moto tematikom.

Ovogodišnji 15-člani žiri festivala uključuje vrhunske dizajnere i top menadžere velikana kao što su Dassault Systems, Louis Vuitton, Eurosport, Le Point, AD i Bell & Ross.

Tokom 5-dnevne izložbe ‘2014 Concept Cars’, koja je održana od 29. januara do 2. februara i koja je imala više od 20.000 posjetilaca, Kia je izložila konceptno vozilo Provo (premijerno predstavljeno na salonu automobile u Ženevi 2013.).

Peter Schreyer / biografija

Peter Schreyer je rođen 1953. u njemačkom Bad Reichenhallu, i već rano razvio strast prema automobilima, avionima i umjetnosti. Tokom studija industrijskog dizajna na univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Minhenu Schreyer je dobio praksu u Audijevom dizajnerskom centru kada je i započela njegova 28 godina duga veza s Audijem i Volkswagenom.

Poslije studija na londonskom kraljevskom kolidžu za umjetnost (Royal College of Art) zaposlio se u Audiju sada već davne 1980. godine. U periodu 1993.-1994. učestvovao je u nastanku Volkswagenovih modela Passat i Golf. Kao glavni dizajner u Audiju od 1994. do 2002. Schreyer je igrao značajnu ulogu u gradnji Audija kao dizajnerskog premium brenda. 2002. godine vratio se u Volkswagen na položaj glavnog dizajnera.

2006. Schreyer prihvata novi izazov i postaje glavni dizajner u Kiji. Slijedeće godine kao priznanje njegovog doprinosa automobilskom dizajnu dobija počasni doktorat britanskog Royal College of Art.

Pod Schreyerovim vodstvom Kia je u potpunosti promijenila svoju gamu modela i razvila novi dizajnerski identitet. Uspjeh nove dizajnerske strategije ovjenčan je brojnim međunarodnim dizajnerskim nagradama. Prodaja vozila Kia i vrijednost brenda od tada su se dramatično povećali.

Početkom 2013. godine Peter je postao predsjednik i glavni dizajner Hyundai Motor Group, odgovoran za Kijinu i Hyundaijevu dugoročnu dizajnersku strategiju, kao i za njihovo međusobno razlikovanje.

Kategorije: Vijesti