Kia će graditi novu fabriku za izradu sistema gorivih ćelija

KIA fabrika HTWO

Kia će graditi novu fabriku za izradu sistema gorivih ćelija

Iz Kije su nedavno najavili da će u kineskom gradu Guangzhou položili kamen temeljac za fabriku HTWO, koja je njihova prva fabrika izvan Južne Koreje, namijenjena izradi sistema gorivih ćelija.

Investicija svrstava Grupaciju među globalne lidere na području vodika, pogotovo je dobrodošla u Kini, gdje se vrlo brzo razvija industrija vodika.

Predsjednik Kia Corporation Euisun Chung rekao je: “Grupacija će aktivno razvijati inovacije na području ekološki prihvatljivije mobilnosti, prije svega zahvaljujući svojim strateškim partnerstvima, vrhunskoj tehnologiji, svojim mogućnostima na području vodika kao i sa njima povezanim znanjem.”

Fabrika u Guangzhou-u namijenjena je razvoju vodikove tehnologije

Grupacija je predana gradnji proizvodnog i prodajnog čvorišta ‘HTWO Guangzhou,’ čije ime je u skladu s podbrendom sistema gorivih ćelija. HTWO je izvedenica iz ‘H2’, molekule vodika, i ujedno predstavlja engleske riječi ‘Hydrogen’ (vodik) i ‘Humanity’ (čovječanstvo), glavne stubove poslovanja Grupacije na području gorivih ćelija.

Završetak izgradnje HTWO Guangzhou u drugoj polovini 2022. godine

HTWO Guangzhou će graditi u distriktu Guangzhou, dijelu kineske provincije Guangdong. Na području velikom čak 20,7 hektara će u drugoj polovini 2022. godine završiti izgradnju fabrike, pored koje će biti i centar za inovacije.

HTWO Guangzhou s godišnjom proizvodnjom 6.500 sistema gorivih ćelija, uz postepeno povećanje kapaciteta u skladu s potražnjom na kineskom tržištu
Planirana je godišnja proizvodnja 6.500 jedinica, dok je cilj postepeno povećanje proizvodnih kapaciteta u skladu s potražnjom na kineskom tržištu i s obzirom na tamošnja vladina usmjerenja.

Grupacija namjerava postati vodeća u postizanju ugljične neutralnosti zahvaljujući povećanju proizvodnje vrhunskih sistema vodikovih gorivih ćelija koji će služiti kao izvor energije u različitim industrijama.

Izgradnja održivog vodikovog društva

2018. godine Grupacija je najavila da će do 2030. godine povećati svoje ukupne godišnje proizvodne kapacitete na 700.000 sistema vodikovih gorivih ćelija, što je dio srednjoročnog i dugoročnog plana za vodikovu tehnologiju ‘Fuel Cell Vision 2030’.

Pomoću strateških partnerstava s kompanijama s područja vodika, energije i logistike Grupacija namjerava proširiti svoje poslovanje na području gorivih ćelija, s naglaskom na razvoju vodikovog društva i izradnji temelja podbrenda HTWO, gdje će se fokusirati na glavna tržišta — Južnu Koreju, Evropu, Kinu i SAD.

Kia već od 1997. godine razvija vozila na gorive ćelije

Kijin razvoj vozila na gorive ćelije, za koje je izvršni direktor Kijine evropske centrale Emilio Herrera rekao da su »sljedeća velika stvar«, traje od 1997. godine. 2004. predstavljen je Sportage FCEV, a 2008. godine veliki sportski terenac Borrego FCEV.

Prvo komercijalno predstavljanje modela Kia Sportage FCEV i Sorento FCEV predviđeno je već 2022. godine.

Kategorije: Vijesti