Kia EV6 s certifikatom Carbon Trust za ugljični otisak

Kia EV6

Kia EV6 s certifikatom Carbon Trust za ugljični otisak

Kia EV6, koji se može pohvaliti dometom od 528 km s jednim punjenjem, dobio je certifikat Carbon Trust za ugljični otisak i oznaku ‘Carbon Measured’ čime je Kia postala prvi korejski automobilista s ovim certifikatom.

Kijina strategija Plan S u prvi plan stavlja elektrifikaciju i postavlja temelje za gamu modela od čak 11 novih električnih vozila do 2026. godine. EV6 je prvi model nastao u skladu s tom novom strategijom, čiji je cilj postati vodeći na području električnih vozila.

Kia je puno pažnje posvetila tome da EV6 nudi više od tek mobilnosti bez emisija. S prvim namjenskim električnim autom se ovaj najstariji korejski proizvođač automobila fokusirao na smanjenje svog ugljičnog otiska tokom životnog ciklusa vozila, pri čemu se mjere svi procesi od samog početka: kupovina sirovina, kupovina i prijevoz dijelova, montaža vozila, distribucija, upotreba i prerada na kraju životnog ciklusa.

Kia EV6

EV6 je prvi model napravljen na Kijinoj novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) i pruža jedan od najvećih dometa na tržištu. Jedan od naprostranijih električnih modela mogućnošću 800V vrlo brzog punjenja će promiješati karte na tržištu električnih vozila.

Brojni ekološki prihvatljivi materijali, upotrijebljeni kod EV6 uključuju recikliranu PET plastiku iskorištenu za podne prostirke i tapeciranje, što znači da svaki primjerak EV6 sadrži ekvivalent 107 500-mililitarskih PET plastičnih boca.

Carbon Trust je nezavisni, stručni partner mnogih najvećih globalnih kompanija. Savetuje kompanijama na području održivog, niskougljičnog poslovanja te mjeri i certificira ekološki otisak organizacija, dobavljačkog lanca i proizvoda.

Kia EV6

Otisak EV6 se mjeri po međunarodno priznatom standardu PAS 2050

Ukupne emisije stakleničkih plinova su za model EV6 mjerili upotrebom standarda PAS 2050, koji je dio Carbon Trustove ocjene proizvoda. To pokriva emisije od vađenja sirovina do kraja životnog ciklusa proizvoda i izmjerena je po CO2e (Carbon dioxide equivalents). Oznaka Carbon Trust ‘Carbon Measured’ potvrđuje tačnost ovih mjerenja i klijentima pruža nezavisno pregledanu informaciju o ugljičnom otisku kupljenog proizvoda.

Kia u potpunosti prihvata svoju odgovornost u poštivanju održivih praksi. 2019. godine je Kia dobila certifikat za sistem upravljanja energijom (Energy Management System ꟷ ISO 50001) koji izdaje International Organization for Standardization (ISO), a nedavno je predala zahtjev za certifikat, koji izdaje korejski odbor RE100.

Kia EV6

Kategorije: Vijesti