Kia ima električni romobil s dometom od 20 km

Kia ima električni romobil s dometom od 20 km

Kia, koja je dio automobilske grupacije Hyundai Motor Group, razvila je novi prototip električnog romobila.

Novi model, koji se temelji na konceptu predstavljenom 2017. na sajmu zabavne elektronike CES, dobio je pogon na zadnjem točku, snažnu litijumsku bateriju i elegantna prednja i zadnja svjetla.

»Zadnji« kilometar završava sa složivim, laganim, potpuno električnim romobilom

Grupacija – 5. najveća u svijetu automobila, u skoroj budućnosti namjerava svojim kupcima s integracijom romobila u svoja vozila omogućiti mobilnost »prvi i zadnji kilometar« (engl. first- and last-mile; označava početak i kraj puta, kada putnik polazi ili stiže na krajnje odredište). Ako je romobil smješten u vozilu automatski se puni korištenjem struje tokom vožnje, što omogućava nesmetan završetak putovanja.

Promjena pogona s prednjeg na zadnji točak je ključna pri unapređenju sigurnosti i stabilnosti, jer masu postavlja pozadi. Dodatno su inžinjeri dodali opruge na prednji točak kako bi pružili udobniju vožnju i na tvrđim podlogama.

DongJin Hyun, vođa odjeljenja za robotiku, rekao je: “To je romobil koje može biti integrisan u naša vozila u budućnosti. Našim strankama želimo pružati što jednostavniji i udobiji život. Naš lični električni romobil čini zabavnim prvi i zadnji kilometer, a ujedno i pomaže kod smanjenja gužvi u saobraćaju i zagađenja u gradskim središtima.”

Litijumska baterija (10,5 Ah), domet od 20 km, najveća brzina 20 km/h

Najnovija izvedba električnog romobila donosi litijumsku bateriju kapaciteta 10,5 Ah. To romobilu omogućava dostizanje najveće brzine od 20 km/h i trebalo bi biti dovoljno za domet od 20 kilometara  s jednim punjenjem.

Romobil se od konkurencije razlikuje pametnim dizajnerskim rješenjima, npr. tristepeno slaganje omogućava manju masu (samo 7,7 kg). Praktičnost romobila povećava digitalni ekran, koji prikazuje stanje baterije i brzinu romobila; za vožnju noću na romobilu su ugrađena prednja i zadnja elegantno dizajnirana LED svjetla.

Tražeći daljnji razvojni potencijal inžinjeri namjeravaju ugraditi regenerativni kočioni sistem, koji će povećati domet romobila za 7%.

Neprestani napori u pružanju zadnjeg kilometra strankama skladni su s trendom koji naglašava istraživanje globalne savjetničke kompanije McKinsey & Company. Ista predviđa da će tržište »mobilnosti zadnjeg kilometra (‘Last Mile Mobility’) u SAD, Evropi i u Kini do 2030. narasti na čak 500 milijardi dolara.

Kategorije: Vijesti