Kia Motors s ekološkim certifikatima TÜV Nord

Kia Motors s ekološkim certifikatima TÜV Nord

Kia Motors je od strane TÜV Nord, nezavisnog udruženja za tehničke inspekcije, osvojila priznanja za izvanredna ekološki prihvatljiva dostignuća za svoja tri nova modela.

Novi modeli (novi cee’d, hibridna limuzina Optima i obnovljeni veliki sportski terenac Sorento) dobili su certifikate ISO 14040 za životni ciklus proizvoda (Life Cycle Assessment – LCA). Osim toga su i 1. i 2. (upravo predstavljena) generacija cee’da dobile certifikat ISO 14062 za ekološki prihvatljiv dizajn (Design for Environment – DfE). Radi se o dva najznačajnija ekološka priznanja, koja dodjeljuje TÜV Nord.

LCA inspekcija testira uticaj vozila i cjelokupnog proizvodnog procesa na okolinu kroz cijeli životni ciklus vozila i uzima u obzir sve faktore kao što su izbor materijala, ispusti i recikliranje.

DfE inspekcija testira cjelokupni dizajn proizvoda mjerenjem različitih okolini prihvatljivih faktora kao što su smanjenje težine, upotreba recikliranih materijala, ekonomična potrošnja goriva itd.

Već od rane faze razvoja proizvoda Kia se poslužuje okolini prihvatljivih postupaka s ciljem ostaviti što manji uticaj na okolinu. Novi proces razvoja proizvoda uključuje pet dole navedenih glavnih koraka, koji obuhvataju razvoj, proizvodnju, popravak i razgradnju svih vozila Kia:

  • Provjeravanje stanja okolini prihvatljivih postupaka kroz cijeli životni ciklus vozila
  • Upotreba 3D crtanja za provjeravanje mogućnosti recikliranja
  • Rastavljanje proizvoda u razvojnom procesu za provjeravanje mogućnosti recikliranja
  • Upotreba okolini prihvatljivih materijala
  • Racionalizacija proizvodnih procesa s poboljšanim materijalima i pojednostavljenjem dizajna dijelova.

Uvođenjem ovog sistema poboljšan je cijeli proizvodni proces na području smanjenja ugljičnog otiska svih dobitnika certifikata – novog cee’da, hibridne Optime i novog Sorenta. Ovogodišnji certifikati ISO 14040 za životni ciklus vozila temeljili su na 6 do 25-postotnom smanjenju emisija CO2 u cijelom proizvodnom procesu ova tri Kijina modela.

Kia je 2008. godine prvi put dobila TÜV Nord certifikat za prvu generaciju cee’da, a ove godine se broj njenih modela, koji su dobili ovo prestižno priznanje, već popeo na deset.

Njemački TÜV Nord je međunarodno udruženje za pregled i dodjelu certifikata, a zapošljava više od 70.000 inženjera iz oko 70 država, koji bdiju nad ovim procesom na svim industrijskim područjima.

Kategorije: Vijesti