Kia u 2014. godini zabilježila rast proizvodnje u Evropi

Kia fabrika u slovackoj 01

Kia u 2014. godini zabilježila rast proizvodnje u Evropi

Kia Motors Slovakia je u 2014. godini oborila svoj evropski proizvodni rekord, jer je proizvela više od 323.000 vozila (3% više nego u 2013.). Osim toga u ovoj slovačkoj fabrici u Žilini su proizveli i 493.000 motora, što takođe predstavlja novo rekordno dostignuće.

“Najčešći posjetilac proizvodne trake” bio je sportski terenac Sportage, čija proizvodnja je predstavljala čak 55 posto ukupne proizvodnje u ovoj fabrici. Model cee’d (hatchback, kupe i karavan) predstavljao je 36 posto, a manji monovolumen Venga preostalih 9%. Najveće tržište za žilinsku fabriku i dalje ostaje Rusija (18%), a slijede Velika Britanija (13%), Njemačka (9%), Italija (6%) i Španija (6%).

Skoro pola od ukupno 493.000 proizvedenih motora u 2014. otišla je sestrinskom Hyundaiju, koji ima fabriku u Češkoj. Najtraženiji je bio 1,6-litarski benzinski motor (22% od svih proizvedenih motora), a i inače su benzinski motori bili malo popularniji od dizelskih.

“Veoma sam ponosan na izvanredne proizvodne rezultate. Istovremeno možemo potvrditi da smo vodeća fabrika u cijeloj grupaciji Hyundai Motor Group. Iskreno se želim zahvaliti baš svim zaposlenim za njihov rad i veliki entuzijazam. Vjerujem da ćemo ove godine, zahvaljujući novim modelima, koje ćemo predstaviti strankama, ponovo iskoristiti sve naše proizvodne kapacitete,“rekao je povodom ovog uspjeha Eek-Hee Lee, predsjednik i direktor Kia Motors Slovakia.

Kategorije: Vijesti