Rekordni rezultat za V40

Rekordni rezultat Volva V40 na EuroNCAP sigurnosnom testiranju

Novi Volvo V40 osvojio je maksimalnih pet zvjezdica u posljednjem EuroNCAP sigurnosnom testiranju, a njegov ukupni rezultat je najbolji u istoriji ovog instituta.

„Fantastičan rezultat. Veoma smo ponosni da imamo jedan od najsigurnijih automobila na svijetu, te da time pravimo važan korak prema cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen u Volvo automobilu“ – ističe Thomas Broberg, stariji tehnički savjetnik pri Volvo Car korporaciji.

Od 2009. godine, evropski sigurnosni institut EuroNCAP, prikazuje ukupnu ocjenu za svaki testirani automobil, koja se dobija testiranjem u četiri različite kategorije. Te kategorije su zaštita odraslih, zaštita djece, zaštita pješaka, te kategorija ugrađenih sigurnosnih sistema. Kod Volva V40 nije samo ukupni rezultat rekordan.

U kategoriji zaštite odraslih, zabilježen je najbolji rezultat ikada, sa čak 98 posto osvojenih bodova. Tokom razvoja novog Volva V40, cilj je bio razviti nivo sigurnosti, kao u većim automobilima. Opsežan pristup, jaka struktura i sposobni sigurnosni sistemi, temelj su vrhunskog rezultata.

U kategoriji ugrađenih sigurnosnih sistema, Volvo V40 bilježi maksimalan skor, što i ne treba da čudi, obzirom da je novi Volvo V40 prepoznat kao najinteligentniji i najsigurniji automobil u segmentu, te je doslovno „nakrcan“ inovativnim sigurnosnim sistemima.

I u kategoriji zaštite pješaka Volvo V40 postavlja novi rekord. Važan faktor u postizanju ovog rezultata je inovativni zračni jastuk za pješake, koji u slučaju detekcije pješaka ispred vozila, izdiže poklopac motora kako bi „prihvatio“ pješaka. EuroNCAP stručnjaci prepoznali su prednosti ovog sistema, te je V40 zvanično prvi automobil sa maksimalnim rezultatom u ovom području.

Volvo Car korporacija je već primila specijalnu EuroNCAP Advanced nagradu za sistem City Safety, koji se standardno ugrađuje u novi V40, a sa mogućnošću rada pri brzini do 50 km/h, posjeduje očitu prednost u odnosu na ostale slične sisteme.

„Volvo konstantno radi na unaprijeđenju ionako visokog nivoa sigurnosti svojih vozila, istražujući rezultate saobraćajnih nesreća u realnim uslovima vožnje. Posljednji EuroNCAP rezultat, potvrda je našeg predanog rada“ – zaključuje Broberg.

Kategorije: Vijesti