U Sarajevu predstavljen novi Volkswagen Passat B8

VW Passat prezentacija 2014 - 06

U Sarajevu predstavljen novi Volkswagen Passat B8

Nakon što je Volkswagen u julu mjesecu ove godine zvanično predstavio novi Passat B8, ovaj model od 24.12.2014. godine dostupan je i na bosanskohercegovačkom tržištu. Prezentaciju je upriličila kompanija ASA auto kao generalni zastupnik Volkswagena za BiH, na kojoj je detaljno predstavila novitet iz Wolfsburga. Model Passata prodat je u preko 22 miliona primjeraka od svog debija davne 1972. godine te uz Golf model svakako jedan od trenutno najuspješnijih i najpopularnijih modela u Volkswagenovoj gami.

Iz ASA auta su istakli da je Volkswagen sa prethodnim modelom B7 ostvario odlične rezultate po pitanju kvaliteta i pouzdanosti, te se nadaju da će novi B8 samo nastaviti putem uspijeha kojim je krenuo njegov prethodnik.

VW Passat prezentacija 2014 - 01

Novi Passat B8 baziran je na Volkswagenovoj MQB platformi, pa kao i svi drugi modeli koji su postavljeni na ovu platormu Passat je dobio nove dimenzije. On je sada nešto kraći i niži u odnosu na svog prethodnika, ali ujedno ima i više prostora u putničkoj kabini zahvaljujući većem međuosovniskom rastojanju. Zapremina prtljažnika kod limuzinske verzije iznosi 650 litara, što je za 21 litar više od prethodnika, dok je kod Variant modela zapremina porasla za 47 litra. Novi Passat lakši je za 85 kg od svog prethodnika, a kilaža vozila varira od nivoa opreme.

VW Passat prezentacija 2014 - 08

Veliki je broj noviteta koji Passat B8 donosi, a ono po čemu se najviše ističe jesu asistenti za vožnju koji olakšavaju vožnju i povećavaju stepen sigurnosti putnika. Tako su se u novom Passatu našli sistemi asistencije Emergency Assist (zaustavljanje vozila u hitnim slučajevima), Trailer Assist (asistencija pri manevrisanju sa prikolicom) i asistencija kod zastoja. Uz to, novi Passat nudi po prvi put opciono potpuno digitalnu instrument ploču koju čini 12,3-inčni TFT Active Info ekran, što smo po prvi put mogli vidjeti kod novog Audi TT modela. Tu je head-up ekran koji će u ponudi biti od proljeća naredne godine. Svakako treba spomenuti i novi Modular Infotainment System, koji obezbjeđuje konekciju sa mobilnim i IT uređajima unutar vozila, te je isti moguće spojiti na internet. Toliko inovacija je impresioniralo i žiri kod izbora za „Zlatni volan“, a rezultat toga je i broj 1. u kategoriji srednje i više klase.

VW Passat prezentacija 2014 - 28

Pored tehničkih novotarija, Passat B8 donosi i potpuno novi vanjski i unutrašnji dizajn, ali uz svoju modelsku prepoznatljivost. Vanjski dio automobila obiluje sa hromiranim detaljima, dok je u unutrašnjosti postavljena nova centralna konzola koja je pomjerena za 10 mm prema vozaču. Također, ručica mjenjača je isto podignuta za 10 mm, s ciljem povećanja užitka u vožnji.

VW Passat prezentacija 2014 - 14

Za pokretanje novog Passata B8 trenutno je zaduženo 10 motora, četiri TDI dizelaša i šest TSI benzinaca. Tako će kupci moći birati između motora sa rasponom snage od 120 KS do 280 KS, a kasnije se očekuje Passat plug-in hibrid kojeg će pokretati 1.4-litarski TSI benzinac sa 156 KS i 80 kW snažan električni motor. Dizelsku ponudu čini osnovni dizelski 1.6-litreni TDI motor sa 120 KS, 2.0-litreni TDI sa 150 KS od kojeg se očekuje da će biti najzanimljiviji našem tržištu. Paleta dizelaša nastavlja se sa motorima zapremine 2.0-litara sa snagom od 190 i 240 KS.

VW Passat prezentacija 2014 - 24

Ponuda benzinskih motora nešto je bogatija, pa osnovni model pokreće tako 1.4-litreni TSI motor sa 125 KS. Naredni motor u ponudi ima istu zapreminu sa izlaznom snagom od 150 KS. Paleta se nastavlja sa 1.8-litrenim TSI motorom sa 180 KS, a top ponudu benzinaca čini 2.0-litreni TSI motor koji je dostupan sa 220 i 280 KS. Potrošnja goriva kod novih motora smanjena je za 20% i svi zadovoljavaju Euro 6 norme o ispušnim plinovima.

VW Passat prezentacija 2014 - 21

Iz Volkswagena tvrde da je novi Passat premijumski model, a to pravdaju korištenjem novih, kvalitetnijih materijala, te činjenicom da je ovaj model moguće opremiti sa raznim assistentima i luksuznim dodacima. Tako opremljen Passat na BiH tržištu može koštati oko 115.000 KM. Ipak, ovaj model će ostati dostupan i onima koji imaju “slabiju” platežnu moć, pa će osnovni model koštati 39.662 KM što je u rangu prethodnika. Detaljan cjenovnik novog Volkswagen B8 Passata možete pogledati OVDJE.

VW Passat prezentacija 2014 - 30

Kategorije: Automobili, Vijesti